Den traditionel engelsk pub med navnet "The White Hart Inn" i Edinburgh. Facaden er grøn med gylden tekst, og folk sidder udenfor.

Edinburgh – den store ekspertguide til din ferie i Edinburgh

Thiamka Margrethe Pedersen
Edinburgh, Skotlands fascinerende hovedstad har karakter og oser af hygge, charme og god stemning. Byen er uden tvivl en af mine favoritstorbyer, og det er ikke uden grund. Magisk er ganske enkelt betegnelsen, og det skyldes ikke mindst det dragende Edinburgh Castle, som ligger midt i byen. Her får du en omfattende guide med tips og gode tilbud til din ferie i Edinburgh.

Blå boghandel med skilte, der reklamerer for bøger, kort, kunst, arkitektur, litteratur, historie og rejse.Gå på opdagelse i de små brostensbelagte stræder, nyd en øl eller en whisky ved pejsen på en gammel pub, sæt tænderne i haggis eller et stykke fudge og lyt til sækkepiben, når en skotte klædt i kilt laderne tonerne danse.

Eller hvad med at tage en afstikker op i Højlandet?

Få mine rejsetips og bliv inspireret til din storbyferie i Edinburgh, de stolte skotters by, og se samtidig hvad din flybillet koster dertil.
 

Hvis du leder efter tips til noget bestemt i Edinburgh eller måske gode tilbud, kan du klikke direkte til emnet her:
Billige fly og pakkerejser til Edinburgh
Edinburghs populære bydele og kvarterer
Sådan kommer du rundt i Edinburgh
Edinburghs mest kendte seværdigheder
Tips til gode gratis seværdigheder i Edinburgh
Oplevelser, underholdning og aktiviteter i Edinburgh
Edinburghs omegn og Højlandet
Shopping og god service
Mad og drikke i Edinburgh
Pubber og pubcrawl i Edinburgh
Hvornår er det bedst at besøge Edinburgh?
Hvor og hvordan skal du bo på din ferie i Edinburgh?

Billige fly til Edinburgh

Er du på jagt efter billige fly til Edinburgh? Her kan du se et udvalg af de billigste flybilletter til Edinburgh fra København, Billund og Aalborg:

(Klik på tilbuddet, og sammenligh priser i Travelmarkets flysøgemaskine)
 
Du kan også selv søge efter dine flybilletter til Edinburgh
i Travelmarkets flysøgemaskine.

Billige pakkerejser til Edinburgh

(Klik på tilbuddet, og sammenlign priser i Travelmarkets søgemaskine)

Og her er gode tilbud på flere pakkerejser til Edinburgh

Edinburghs populære bydele og kvarterer

Skotlands hovedstad Edinburgh er med sine ca. 500.000 indbyggere delt i to i den gamle bydel og den nye – Old Town & New Town. Parken midt i byen, Princes Street Gardens deler byen med Old Town op ad bakken mod syd, og New Town mod nord.

Jeg har været på storbyferie i Edinburgh flere gange og på trods af sin størrelse, virker den ikke hektisk. De gamle huse og bygninger giver byen en storhed samtidig med, at den har en rolig og hyggelig stemning, og så emmer den ikke mindst af historie.

En stejl trappe flankeret af gamle bygninger fører op til et stort slot, som er placeret på en klippe.The Old Town
The Royal Mile i Old Town er den populære og knap 2 km lange turisthovedgade, hvor du kan shoppe, spise og gå på pub.

Den lange strækning er byens livsnerve, og starter fra slottet og består af Castlehill, Lawnmarket, High Street og Canongate, som går ud i ét. Gaden er som rygraden på en fisk: Hovedet er Edinburgh Castle, halen er kongepaladset – Palace of Holyroodhouse- og fiskebenene er alle de små gader, der ligger ud derfra.

Det er svært at forestille sig, at den gamle bydel Old Town var slumkvarter i 1700-tallet. De nu hyggelige brostensbelagte stræder, smalle gyder og næsten skjulte baggårde blev dengang kaldt ”det stinkende hul”.

Imellem de dengang meget høje bygninger blev familiens potter tømt én gang om dagen ned i gaderne, og indholdet flød og endte alt sammen nede i vandet, hvorfra der senere blev hentet vand til husholdning og bad. Ikke så sært at der udbrød epidemier som pest og kolera.

The New Town
Den forholdsvis nyere del New Town er kendt for noget af det fineste georgianske arkitektur med de smukkeste huse og små parker.

Sådan kommer du rundt i Edinburgh

Er du frisk og let til bens, behøver du ikke spendere en formue på transport. Næsten alle de mest spændende seværdigheder er indenfor overskuelig gåafstand, og du kan se utrolig meget til fods i den smukke by. Med et bykort ved hånden er den nem og hurtig at danne sig et overblik over.

Ønsker du ikke at gå, kan du alternativt leje en cykel, hvis du stadig gerne vil være ude i det fri og komme hurtigt rundt omkring i den indre by. Hertil er Edinburgh perfekt.

Er du derimod mere til den afslappende form for sightseeing, kan du snuppe en bybus eller en af de røde dobbeltdækker Hop on hop off busser, hvor du – som navnet antyder – kan hoppe af og på, så ofte du vil.
Og er du kun til den direkte og hurtigste vej, kan du selvfølgelig også tage en taxi.

Edinburghs mest kendte seværdigheder

The Edinburgh Castle
Når jeg besøger Edinburgh kan jeg gang på gang tage mig selv i at kigge ud af vinduet som det første om morgenen for at se, om slottet stadig står oppe på vulkanen.

Der er en storslået pejs i midten af et rum dekoreret med rustninger og statuer, mens gulvet har et skakternet mønster.Troede jeg måske, at det var forsvundet i løbet af natten, eller forventede jeg mon at se slottet blive erobret af mænd på vej op ad den stejle gamle vulkan? Jeg ved det ikke – og jeg kan ikke sige præcis, hvad der gør, at jeg og mange andre drages af The Edinburgh Castle.

Det fantastiske slot er det første, man bemærker, når man besøger Edinburgh. Det er bygget på toppen af en udslukt vulkan midt inde i byen, og man kan stort set se det fra alle steder.

Den ældste nuværende bygning på slottet går tilbage til 1100-tallet, og slottet giver en speciel stemning til byen med en følelse af at blive sat tilbage i tiden. Ikke så mærkeligt er det byens hovedattraktion.

Her kan du nemt bruge fra 2-3 timer til det meste af en dag, alt efter hvor meget du vil gå i dybden med besøget. Gå på opdagelse i det store fæstningsanlæg og besøg fx National War Museum of Scotland, som giver dig indblik i 400 års skotsk militærhistorie.

Se også gravpladserne for soldaternes hunde, fængselskældrene og de kongelige regalier – kronen, sværdet og sceptret, som har været brugt til kroninger.

Slut evt. besøget af med et kig indenfor i den lille souvenir- og whisky-butik, hvor du sikkert bliver budt på en lille smagsprøve.

Fra pladsen nede foran slottet har du den smukkeste udsigt til bl.a. Holyrood Park. Og selvfølgelig omvendt – fra det ene høje punkt til det andet – kikker man henover byen. Det er ganske fascinerende!

Edinburghs mange museer
Edinburgh har mange museer at byde på, og flere af dem er velegnede for hele familien. Af interessante og spændende museer kan fx nævnes Royal Museum, Museum of Edinburgh, The Writers’ Museum, Museum of Scotland, National Gallery of Scotland, Scottish National Portrait Gallery, Museum of Childhood, Palace of Holyroodhouse, Scottish National Gallery of Modern Art og Our Dynamic Earth.

Blå tavle med tekst på gælisk og engelsk, hvor der står: Abair ach beagan is abair gu math e. og Say but little and say it well. PROVERB.Det Skotske Parlament
Det Skotske Parlament ligger for enden af The Royal Mile. Det er meget omtalt, da det under opførelsen sprængte alle budgetter. Det var oprindelig vurderet til at skulle koste ca. 400 mio. kr., men prisen blev næsten 5 mia. – altså 10 gange over budgettet. Derudover åbnede det næsten tre år senere end planlagt.

Parlamentets mur ligger et stykke langs The Royal Mile. Den er meget dekorativ – ikke mindst på grund af de mange ordsprog og citater, der er mejslet ind med forskellige skrifttyper.

St. Giles’ Cathedral
St. Giles’ Cathedral er Edinburghs domkirke fra 1385, og den er faktisk den tredje kirke, som er beliggende på den plads. Tag et kig indenfor, den er bestemt et besøg værd.

Scott Monument
Scott Monument er til ære og minde om den folkekære digter Sir Walter Scott. Monumentet står lige midt imellem Princes Street og Princes Street Gardens. Tag de 287 trin op og få en fin udsigt over byen.

The Real Mary King’s Close
Oplev byen under byen, The Real Mary King’s Close, som er en af de mest kendte steder, hvor du kan gå under jorden og fornemme, hvordan livet var for over 400 år siden. Her var der overbefolkning, fattigdom og pest, og man kan næsten lugte og fornemme slummet fra dengang. Præcis i disse gyder døde alle under pesten i 1645 og det siges, at stedet bliver hjemsøgt af spøgelser.

The Grassmarket
Grassmarket i Old Town er fascinerende, da den er hyggelig og samtidig gemmer på en grum historie. Gaden og pladsen var i 1600 tallet stedet i byen, hvor skæbnen var nådesløs, og folk blev hængt, hvilket var et stor tilløbsstykke.

En gade med gamle bygninger i baggrunden og en informationsstander om The Grassmarket i forgrunden.I dag kan man se mindesmærket og stedet, hvor mange mennesker mistede livet i galgen under stort tilråb fra folkemængden. Undtagen én, og det var Half-Hangit Maggie.

En opløftende fortælling om gravide Maggie, som efter at være forladt af hendes mand, måtte opgive sit arbejde og flytte fra byen. Barnet blev født for tidligt og døde herefter.

Maggie blev slæbt til galgen, men overlevede mirakuløst at blive hængt, og fik derfor lov at leve. Senere fik hun sit eget sted, blev gift og fik flere børn.

I dag er Grassmarket en hyggelig gade med butikker, restauranter og pubber på hver side. Og inde i midten er der plads til markeder, events og lign.

Scotch Whisky Heritage Centre
Et must må også være at lægge vejen forbi Scotch Whisky Heritage Centre, som ligger lige nedenfor slottet på Castlehill. Alle sanser bliver stimuleret, når du går på opdagelse i whiskyens univers og lærer alt om den ravgule drik. Besøget sluttes selvfølgelig af med at smage på de gyldne dråber.

Holyrood Park
For at få lidt afveksling fra alle oplevelserne i byen, kan et besøg i den store Holyrood Park være en god idé. Nyd det store grønne åndehul og bestig den 250 meter høje bakke, hvor du kan nyde udsigten fra Arthur’s Seat, som er det højeste punkt i parken.

Tips til gode gratis seværdigheder i Edinburgh

Gratis seværdigheder pynter altid lidt på feriebudgettet, og er de ovenikøbet gode, er det ikke at kimse af. Et par tips kan fx være en gå- eller slentretur gennem New Town eller Old Town med The Royal Miles hyggelige gader, hvor du betragter de smukke gamle huse og bygninger.

Edinburghs museer
Mange af Edinburghs spændende museer har gratis adgang, og her kan du få mange gode og lærerige timer til at gå. Museerne tager dog gerne imod et frivilligt bidrag. Flere steder kan man også lægge en mindre fotograferings ”afgift”, så man kan knipse løs med god samvittighed.

Kirker og kirkegårde
Uanset om man er troende eller ej, er det altid en smuk og fredfyldt oplevelse at besøge en kirke.

En kirkegård med mange gravsten omgivet af nøgne træer og en gammel bygning i baggrunden.Hver gang kan man blive imponeret over konstruktioner, materialer og dekorationer. Specielt når man ved, at det hele blev skabt uden moderne teknologi og hjælpemidler for mange hundrede år siden.

Læg fx vejen forbi Edinburghs domkirke ved navn St. Giles’s Cathedral eller Saint Johns kirke.

I tråd med et kirkebesøg må du ved samme lejlighed gå gennem en af Edinburghs kirkegårde. De er hverken velfriserede eller pyntede, men derimod meget stemningsfulde i al deres enkelthed. Med mos på nogle af de gamle væltede gravstene, og sirlig skrift der på grund af vejr & vind og tidens tand næsten ikke kan læses mere, kan det kun blive en autentisk oplevelse, som taget ud fra en gammel film.

The Grassmarket
Grassmarket i Old Town er en åben og hyggelig gade, hvor der inde i midten er plads til markeder, events og servering fra de omkringliggende restauranter. På hver side af gaden finder du pubber og hyggelige butikker. Et must må være at se mindesmærket, hvor galgen i 1600 tallet var placeret, og hvor mange folk nådesløst blev hængt i al offentlighed.

Princes Street Gardens
Trænger du til et pusterum i rolige omgivelser, er der råd for det. Princes Street Gardens ligger i dalen mellem Old Town og New Town, og forbinder de to bydele.

Parken består af West- og East Princes Street Garden, som ligger i forlængelse af hinanden. Indtil omkring 1800 var det en losseplads og et stinkende vandhul midt inde i byen.

Messingskilt på en bænk med inskription om en dedikation til John Lennon fra Edinburgh Beatles Appreciation Society.Det ser heldigvis helt anderledes ud i dag, hvor parken er et skønt grønt åndehul med smukke blomster og springvand.

Her er der plads til leg, en spadseretur eller til et hvil med en kop kaffe på en af parkens mange donerede bænke. De er skænket til parken, og et lille metalskilt vidner om, hvem bænken er ”In memory of”.

Er det forår, må du ikke gå glip af alle de mange smukke påske- og pinseliljer i blomst, som du kan nyde på gåturen på skråningen fra parken og op til slottet.

Holyrood Park
Sidst – men ikke mindst – vil jeg gerne fremhæve Holyrood Park, hvor jeg har fået en af mine bedste (gratis) oplevelser. Det er fantastisk, at man kan få en så stor naturoplevelse så godt som inde i byen. Holyrood Park overrasker med sine høje klipper ved at ligge rundt om hjørnet for enden af The Royal Mile. Man bliver næsten draget og får lyst til at undersøge den nærmere, hvilket er et must, når man besøger Edinburgh. Og det bedste er, at du hverken behøver at tage en taxa eller bus, hvis du alligevel er inde i byen.

Holyrood Park er et åndehul af de større. Den er af tilpas og overkommelig størrelse, og der er mulighed for at opleve parken, alt efter hvor meget tid du har og hvor mobil du er.

Følger du den asfalterede sti til venstre, kommer du direkte ind i den åbne græsbeklædte dal. Du kan straks nyde det skønne syn af parkens højeste punkt Arthur’s Seat, og alle de smukke og karakteristiske gulblomstrede planter. Her er det perfekt at sidde eller ligge i græsset og spise den medbragte madpakke fra hotellet eller sandwichen fra kiosken. Man kan derfor sagtens få naturoplevelsen, selvom man er gangbesværet, sidder i kørestol eller har barnevogn med.

Alternativt kan du vælge den noget stejlere grussti til højre, hvor du følger stien op og får en fantastisk udsigt ud over byen.

Hvis oplevelsen skal være ”autentisk”, er et godt tip at besøge parken tidligt om morgenen med enten løbe- eller vandreskoene på, inden andre besøgende strømmer til. Og på vejen ned til parken langs The Royal Mile, kan du nyde alle de fine gamle huse og bygninger, som kommer til sin ret, når der ikke er mange mennesker omkring dem. Generelt er det bare en fantastisk følelse at være tidligt på færde, før byen vågner. Man ser så mange andre- og flere ting, når der ikke er så mange mennesker og trafik at forholde sig til.

Bjerglandskab med grønne skråninger og gule blomster, en sti slynger sig op ad bjerget, og flere mennesker vandrer på stien.Jeg vil ikke anbefale gangbesværede at begive sig op til det højeste punkt, Arthur’s Seat pga. stigningen til godt 250 meter over havet, og grundet længden på stien.

Derudover kan jeg forstille mig, at stentrinnene bliver meget glatte, hvis de er fugtige og våde, ligesom det allersidste stykke er stejlt med store sten og løst grus.

Det er skønt at udforske parken, men træd varsomt – og husk, at du færdes på eget ansvar.

Der er hverken hegn eller afmærkninger nogle steder, og det er muligt at komme helt ud til kanterne, hvorfra det går rigtig mange meter ned. Dette er dog også med til, at man oplever parken med alle sanser. Nyd, oplev og færdes med respekt for det naturskabte!

Andre tips & gode råd
Ønsker du andre tips og gode råd om at spare penge på feriebudgettet, så klik videre og hent vore gratis e-bog her.

Du kan også få ti gode tips, som kan gøre din storbyferie både billigere og bedre ved at klikke her.

Oplevelser, underholdning og aktiviteter i Edinburgh

Årets højdepunkt er Edinburgh International Festival i august. Den har siden 1947 forvandlet hovedstaden til en af verdens største kulturfester og i tre uger er byen fyldt med musik, kunst, film, teater, ballet og opera.

Højdepunktet er dog uden tvivl Military Tattoo nedenfor slottet med kiltklædte gardere og sækkepiber for fuld udblæsning.

Rejsende med børn
Rejser du med børn eller børnebørn på din storbyferie i Edinburgh, er der rig mulighed for at få en masse gode oplevelser sammen. Få tips til den bedste storbyferie med børn her.

I kan fx besøge Edinburgh Zoo, hvor I hilser på den sjældne panda og alle de mange andre dyr. Det kan også være en tur oppe på slottet, hvor enhver drengedrøm og fantasi næsten bliver vækket til live.

Spøgelsesture – Underground Ghost Tours
Er børnene omkring 10-12 år og op, er en spøgelsestur en oplevelse. Selv den historiske vinkel og fortællingerne kan på de fleste børn virke spændende og fascinerende – og så er de samtidig lærerige.

En person i en mørk kappe står på en kirkegård omgivet af gravsten og store, nøgne træer.Der findes rigtig mange Underground Ghost Tour firmaer, som om aftenen tilbyder gys og hårrejsende ture gennem Old Town, hvor du kommer rundt både ovenover og under jorden.

En udklædt og uhyggelig sminket guide tager dig på rundvisning gennem byen i baggårde og smalle gyder, hvor overbefolkning, fattigdom, slum og sygdom hærgede i den mørke middelalder. Vejen lægges også forbi de stemningsfyldte gamle kirkegårde, hvor man bl.a. får vist og fortalt, hvorfor der er gitter på nogle af gravene.

Turen sluttes af under fortovet, hvor de oprindelige kloaker og smalle gader var i Edinburgh. Der er i tidens løb bygget ovenpå igen og igen, så man i dag går rundt ovenpå de oprindelige stenbroer.

Guiderne er utrolig gode til at skabe den rette stemning med deres uhyggelige fortællinger om spøgelser og genfærd, og imens man lytter til historierne, kan man godt tage sig selv i at kigge sig en ekstra gang over skulderen, for synes man ikke lige, at man anede en skygge glide forbi bagved?

Aftenunderholdning
En anden og måske knap så uhyggelig aftenunderholdning finder du i Edinburghs mange teatre og biografer.

Aktiv ferie
Er du til aktiv ferie, er der rig mulighed for det i og omkring Edinburgh – også sammen med børn. Udenfor byen og i Højlandet er det perfekt at cykle på mountainbike, ride, klatre, vandre, fiske eller at gå på jagt.

Skotland er i øvrigt golfsportens fødested, og du kan helt sikkert få mange timer til at gå på en eller flere af alle golfbanerne.

Edinburghs omegn og Højlandet

Som lidt afveksling kan det være dejligt at komme lidt udenfor byen. Et udflugtsmål kan fx være Royal Botanic Garden, som omfatter en af verdens største rododendron-samlinger.

Det kan også være Edinburgh Zoo med over 1000 dyr, Scottish National Gallery of Modern Art, som er skotternes svar på vores Louisiana eller Edinburgh Crystal, som er Skotlands berømte glasværk.

Har du en forkærlighed for whisky, er det et must at besøge Glenkinchie Distillery, der er et af de få whiskey-distillerier i denne del af landet. Du kan også tage et smut til Leith, som har været selvstændig købstad, inden den blev en del af Edinburgh.

Heldagstur i Højlandet
Der er omtrent ligeså mange skotter, som der er danskere. De er bare fordelt på meget mere plads, og det er i hvert fald ikke i Højlandet, at de klumper sig sammen.

Så har du lyst til at tage en pause fra byens mange mennesker – eller bare at komme endnu længere væk fra omegnen, kan en heldagstur op i Højlandet virkelig anbefales. Der er mange spændende og utrolig smukke ture til fx Loch Ness, hvor du måske kan få et glimt af Loch Ness uhyret – Nessie, Stirling Castle, Glencoe Three Sisters, Inverness og Doune blot for at nævne nogle få steder. Derudover er det også muligt at tage på lange vandreture, nogle endda med overnatning.

Der er tre højlandskvæg, hvoraf to hviler sig ved siden af en træbygning, mens en sort tyr står oprejst på en græsmark omgivet af træer og marker.Du skal ikke mere end en lille times kørsel udenfor Edinburgh, før du kan se det begyndende Højland med hyggelige landsbyer, nogle af landets 1200 slotte, borge, ruiner og stensætninger.

Der er også masser af lam og græssende får, for det siges, at der er et får per skotte. Derudover kan du hilse på de brune og sorte highlandkvæg med de karakteristiske store horn.

Det skotske højland dækker de nordlige to tredjedele af landet, og størsteparten ligger mere end 600 meter over havet.

Der er en blanding af bjerge, mere end 300 søer, tørvemoser, dale, floder, fjerne horisonter og uendelige landskaber og kystlinjen. Højlandet er det hele: Fascinerende, overvældende, smuk men samtidig rå og barsk og vild – alt sammen på én gang.

Det er ikke så mærkeligt, at der efterhånden er optaget mange store film i Højlandet fx Braveheart om oprøreren og folkehelten William Wallace, James Bond – Sky Fall, Harry Potter og Højlandets Robin Hood – Rob Roy.

Guide og valg af bus
Jeg har prøvet flere busture op i Højlandet. Men de største oplevelser – og de ture som passer bedst til min smag og temperament – har helt klart være dem, hvor jeg har kørt med en mindre bus med plads til ca. 10 personer. Dels er det er mindre ”trægt” at få alle ind & ud af bussen og få samlet folk, og dels kan de små busser parkere på de mindre turistede steder. Endelig kan guiden/chaufføren afvige ruten og planen efter fælles beslutning og ønske fra den lille forsamling.

Sidst men ikke mindst får du en mere ”intim” oplevelse, da det er nemmere at stille spørgsmål til guiden, når han fortæller om sin by, sit land og historien. Jeg husker tydeligt min allerførste tur: Guiden fortalte med stor viden, indlevelse og stolthed fra kl. 8 om morgenen til 8 om aftenen om alt fra blodige slag, konger & dronninger, sagn, slægter, romantik, mord og forræderi mellem klanerne og opgør fx striden mellem The MacDonalds og The Campbells, og sagnet om helten Robert the Bruce.

At guiden oveni købet var iklædt kilt, og spillede sækkepibe for os ved et lille vandfald ude i en skov, gjorde bestemt ikke oplevelsen ringere. Det står for mig som en af de fineste oplevelser i Skotland!

Så vil du være sikker på en intim og uforglemmelig oplevelse, så husk at tjekke og forespørge på transport i netop en minibus, da det ikke altid fremgår tydeligt, hvis turen er med en stor bus. Rabbi Tours er fx et fantastisk valg, som varmt kan anbefales.

En ting slår aldrig fejl, når du besøger Højlandet. Du får en naturoplevelse af de helt store, og det er som balsam for sjælen og giver ro i sindet.

Shopping og god service

Der er et væld af muligheder for at shoppe på din storbyferie i Edinburgh. Uanset om du er til småt eller stort, moderne eller gammelt, ja så finder du det her.

Princes Street
Langs Princes Street kan du gøre dine indkøb i stormagasiner, kædebutikker og andre større moderne af slagsen med store blanke glasfacader.


En butik med navnet Walker Slater har udstillet dametøj og tilbehør i vinduerne med et fortov og en parkeret bil foran.Specialforretninger

I de små gader bagved hovedgaden, fx Rose Street og i de mange andre små sidegader i Old Town, veksler bybilledet mellem gamle bygninger og små hyggelige butiksfacader malet i forskellige farver. Det ene vindue er flottere pyntet end det andet i de gamle charmerende specialforretninger, som handler med fx antikke bøger, klassisk tøj af Shetlandsk uld, delikatesser, glaskunst og whisky.

Tartan – alverdens tern
Uanset hvor i byen du vil shoppe, må du selvfølgelig ikke snyde dig selv for et besøg i en klassisk souvenirshop med alt, hvad det skotske hjerte kan begære af fx nøgleringe, magneter, fudge, smørkager og kilte, halstørklæder & huer i alverdens tern og farvesammensætninger.

Der findes over 1000 forskellige tern, og de bæres stort set af alle. Men fra gammel tid var det oprindelig sådan, at hver klan havde sit eget specielle kiltmønster. Det var dermed kun de personer opført på klanens stamtræ, der havde ret til at bære præcis det mønster og den farvekombination.

Vinyl LP-plader og CD’er
Hvis du har en forkærlighed for gamle vinyl LP-plader eller de knap så gamle CD’er – og stadig mangler nogle i retro-samlingen – så er et godt tip at kigge ind til ”Fopp” i Rose street. Her finder du et stort udvalg af (nye) genudgivede LP’ er og CD’er til lave priser.

The Royal Mile Market
Er du til hyggelig shopping, kan du lægge vejen forbi Royal Mile Market, som ligger på ja, The Royal Mile. I den gamle bygning finder du små boder, og de handlende og deres varer går under kriterierne ”Independent, handmade, scottish”.

Her kan du finde fint kunsthåndværk og skønne ting som fx cremer & salver, strik, tegninger af lokale motiver, smykker og træarbejde. Husk at rette blikket op, så du kan nyde synet af den flotte loftskonstruktion og de smukke vinduer.


Plastikkasser fulde af vinylplader organiseret efter kategorier som Beatles, Classic Prog og UK 60's Beat.Marked på Grassmarket

Et must er også at besøge et marked under åben himmel fx Grassmarket. Lørdag sælges der frugt & grønt, friskbagt brød, kager, ost, brugte lp’er, antik & lopper og meget andet. Gå rundt i duften af frisklavet varm mad og fornem den hyggelige stemning.

Shopping-oplevelse
Flere steder i byen – men mest på The Royal Mile – står der med passende afstand skotter iført kilt og tilhørende udstyr fra top til tå og spiller på sækkepibe. De passer naturligt ind i bybilledet i Old Town, og krydrer din shopping-oplevelse med den helt rette stemning.

Højt serviceniveau
Generelt oplever man et højt serviceniveau i Edinburgh. Man får indtryk af, at skotterne har service-genet naturligt i sig, og at de yder en god service, fordi de kan lide det – og ikke fordi de skal. Jeg har ved flere lejligheder oplevet unge ekspedienter tale til- og tiltale kunder op i årene med tålmodighed og stor respekt udover det, man normalt forventer.

Skotterne er generelt meget venlige, hjælpsomme og gæstfrie. Og det bedste ved dem er – efter min mening – deres lune humor, ydmyghed og væremåde, som er helt nede på jorden.

Jo, Edinburgh har shopping for alle – uanset behov, interesser og alt efter hvilken oplevelse, du gerne vil have.

Mad og drikke i Edinburgh

Det traditionelle skotske køkken ligger lidt i den tunge- og måske også i den lidt mindre spændende ende af skalaen. Skotterne – nok mest den ældre generation – spiser generelt meget stegt og friturestegt mad. De skotske specialiteter har rødder langt tilbage og nationalretten Haggis, som består af fåreindmad og havremel, er den mest kendte. Fåreindmad kan få nogen til at rynke lidt på næsen, men det er nu ikke så ringe endda. Konsistensen er blød, og smagen er tilpas kraftig og dejligt krydret af peber, så det smager af noget.

Madmekka
I de senere år er Edinburgh blevet noget af et madmekka. Dette skyldes ikke mindst alle de gode råvarer som fx highland-kvæg, laks, muslinger og andre fisk og skaldyr samt lam og vildt fra bjergene, som har løftet til et højt niveau med international anerkendelse. I Skotland findes der efterhånden mange restauranter, som har fået stjernestatus i den kendte Michelin guide, hvoraf flere af dem ligger i Edinburgh.

Derudover er mange pubber blevet ændre til gastro-pubs, hvor der serveres spændende mad.

Sødt & godt
Hvad angår den søde del er en af skotternes specialiteter fried Mars-bar, som er chokoladebar dyppet i flydende dej for derefter at blive friturestegt. Det skulle være en skøn dessert, som jeg endnu ikke haft fornøjelsen af at prøve. Deres fudge derimod har jeg nu efterhånden et ret godt kendskab til. De lækre bløde karamelstykker eller -stænger er skotterne mestre i at lave i alle tænkelige varianter.

Den bedste spiseoplevelse jeg har haft i Edinburgh, var en dessert bestående af en mørk svampet sukkerbrødskage, som var overhældt med tyk karamelsauce. Da den blev serveret havde den stået og trukket i et stykke tid. Den så umiddelbart knap så indbydende – ja nærmest kedelig – ud, men smagte overraskende fantastisk. Konsistens og smag gik virkelig op i en højere enhed!

Sluk tørsten
Når tørsten skal slukkes på din storbyferie i Edinburgh, er der ikke så megen tvivl. Skotterne er glade for øl – og whisky er for skotterne, hvad champagne er for franskmændene.

Et butiksskilt for en virksomhed kaldet The Kenilworth hænger udenfor en stenbygning over en dekorativ blomsterkasse.Siden det 15. århundrede, og måske endda før, har skotterne destilleret deres nationaldrik whisky. Skotland er opdelt i fem whisky-producerende regioner, og har mere end 90 destillerier.

Den grundlæggende proces er den samme i hele landet, men på grund af bl.a. forskel i vandet, fremkommer der store smagsforskelle i den færdige whisky.

Besøg en – eller flere – af de mange destillerier og smag på de gyldne ravgule dråber, som er en af Skotlands vigtigste eksportvarer.

Gin laves også i alle mulige afskygninger og smagsvarianter. Sidst jeg besøgte byen, gik jeg forbi et fint og hyggeligt sted, hvor de tilbød afternoon tea. Sidst på dagen blev det store skilt skiftet ud sammen med konceptet, som blev ændret og lavet om til gin-smagningsaften. Den perfekte kombination af to gode smagsoplevelser!

Pubber og pubcrawl i Edinburgh

Pubber i Skotland har en helt speciel kultur. De er nærmest en forlængelse af dagligstuen, hvor man kortere eller længere varigt dropper ind til en halv eller hel pint øl. Det kan være i frokostpausen, på vej hjem fra arbejde eller efter aftensmaden. Her kan de lokale sagtens komme alene, da det er her, man mødes, og der er højst sandsynlig altid en, man kender. Pubben er et fristed, hvor folk fra alle sociale lag mødes på lige fod og snakker om stort og småt. Desuden kan du få et let måltid som sandwich, pie eller burger.

Gode historier
Edinburgh er en oplagt by at pubcrawle i, da pubberne – hvis man skal tro de lokale skotter – ligger tættere i byen end noget andet sted i verden. De hævder også, at den hyggelige The White Hart Inn på Grassmarket er helt fra 1516, og dermed også den ældste pub i Edinburgh – og ikke mindst at den blev angrebet af en tysk Zeppelin bomber i første verdenskrig i 1916. Sandt eller ej, så er historierne i hvert fald gode.

Pubber – som perler på en snor
De umiddelbart mest populære gader at pubcrawle i er bl.a. Grassmarket og The Royal Mile, hvor pubberne ligger som perler på en snor.

Edinburghs pubber har en speciel hyggelig stemning, og er bestemt et (eller flere) besøg værd på hvilket som helst tidspunkt på dagen. Det kan være til en formiddags øl, en pub-lunch eller for at nyde en øl om eftermiddagen. Pubberne er generelt meget forskellige, og kan være lige fra de lidt dunkle med rigtig værtshusstemning til de mere lyse og venlige.

Derudover har flere af pubberne levende jazz, rock eller folk om aftenen. Hvad angår udskænkningen er bevillingerne også forskellige fra pub til pub, hvilket du skal være opmærksom på, hvis du har større børn med, som ikke må indtage alkohol.

Hygge ved pejsen
Mine favoritsteder er helt klart de pubber, som har en åben pejs med ild i. Findes der noget skønnere end at komme lidt småkold ind på en hyggelig pub, hvor der er tændt op, og der er en snært af røglugt fra det glødende træ? Det oplevede jeg en kold dag i februar på en pub i Højlandet. Den lå smukt ved en sluse til Loch Ness, og der var kun et par lokale og få turister.

Facade af en traditionel bygning med skiltet Greyfriars Bobby, med planter hængende fra vinduerne og borde og stole udenfor.Pubbernes navne
Stort set alle pubber har et navn, hvor der ligger en historie bag og deraf navnet. Ovenover de gamle facader hænger fine håndmalede skilte med udskæring eller maleri af en person og pubbens navn. Det kan fx være Deacon Brodie’s Tavern, som er opkaldt efter Deacon Brodie, der var snedker om dagen og morder og røver om natten.

Eller hvad med den rørende historie om hunden Bobby, der efter dens herres død vogtede trofast ved hans grav i 14 år, indtil den selv døde og blev begravet ved siden af? Deraf navnet til Greyfriars Bobby´s Bar, hvor du også kan se en bronzestatue af den lille terrier udenfor.


Ølferie
Det er blevet mere og mere populært blandt os danskere at tage på ølferie. Klik videre og få fem gode forslag til storbyer, hvor du kan nyde den gyldne bryg.

Klimaet og turister i Skotland – hvornår er det bedst at besøge Edinburgh?

Skotterne siger, at du kan opleve alle 4 årstider på én time… og det er faktisk (næsten) sandt!

Glem alt om vejrudsigter for det er umuligt at forudse, hvordan vejret bliver. Det ene øjeblik er det lunt med skinnende sol fra en skyfri blå himmel, og det næste øjeblik bliver det køligere og mørkere med truende skyer efterfulgt af regn.

Tempereret kystklima
Skotland har tempereret kystklima med milde vintre og kølige somre med temperaturer, der ikke så tit kommer over 20 grader. Du vil dog have størst chancer for godt vejr, hvis du besøger Edinburgh i maj, hvor temperaturerne ligger mellem 5 og 15 grader.

Jeg har personligt kun erfaring med besøg i Skotland i februar og april i påsken. Februar må siges at være kold og lidt blæsende, hvorimod vi i april var heldige at have sol og lune dage med op til 15 grader.

Højsæson for turister
Når du overvejer at tage på storbyferie til Edinburgh, kan du have to ting med i dine overvejelser. En ting er vejret – en anden ting er alle turisterne.

En mand iført traditionelt skotsk tøj spiller sækkepibe foran en stenvæg.Påsken falder selvfølgelig forskelligt fra år til år, men denne højtid er en af de mest travle weekender på året, hvor turisterne strømmer til den charmerende by.

Der var rigtig mange mennesker i påsken, men jeg fandt det aldrig på noget tidspunkt generende. Måske fordi der generelt ikke er meget trafik og larm i den indre by – specielt ikke i Old Town. Nede på Princes Street er der naturligt nok noget mere hektisk, da der ved shoppinggaden kører mange biler og busser.

Årets højdepunkt er dog Edinburgh International Festival med Tattoo i august, hvor folk kommer langvejs fra, og byen er fyldt helt op.

Beklædning
Så hvornår det er bedst at besøge Edinburgh, er en smag- og temperamentssag. Uanset hvilket tidspunkt du vælger, er det mht. klimaet altid et spørgsmål om beklædning. Der findes jo som bekendt ikke dårligt vejr – men kun dårlig beklædning.

Lige i Skotland vil jeg uanset årstiden anbefale at tænke på tøj til enhver situation, når du pakker turrygsækken, da vejret som bekendt kan skifte fra solskin til regn i løbet af et par minutter.

Hvor og hvordan skal du bo på din ferie i Edinburgh?

Der er utallige muligheder for at bo godt i Edinburgh. Det kan fx være på hotel, bed & breakfast eller på vandrerhjem. Er du til en lidt billigere variant, er der i området omkring Cow Street i Old Town fx mange hostels og backpacker indkvarteringer.

Du kan også læse videre her og få ti gode tips til at finde billig overnatning.

De gange jeg har været på ferie i Edinburgh, har jeg prioriteret at bo med udsigt til slottet. Det er ikke så meget om dagen, at jeg har haft glæde af det, hvor man som regel er ude i byen, men om aftenen, når slottet er oplyst, giver det en helt speciel stemning til byen.

Her kan du søge efter hoteller i Edinburgh – eller en pakkerejse med fly og hotel, hvis du foretrækker det.

Edinburgh – besøg byen (mindst) én gang i livet

Hvis du har mulighed for det, fortjener Edinburgh dit besøg én gang i livet – og gerne flere. Du kan også læse videre og få inspiration til andre skønne rejsemål, som du kan overveje at besøge her.

Ligesom Edinburgh findes der mange klassiske og også andre knap så kendte storbyer, som er perfekte til en weekendrejse eller en storbyferie. Klik videre og se hvilke storbyer det kunne være her.

Jeg håber, du er blevet inspireret og kan bruge nogle af mine rejsetips på din ferie i Edinburgh.

Som jeg læste et sted, er ”det næsten som et gensyn, selvom det er første gang, man besøger byen”, hvilket faktisk ikke er helt tosset skrevet. Dertil kan jeg kun tilføje, at ”når man forlader byen, er det ikke med et farvel – men derimod med et på gensyn”.

Jeg ønsker dig en rigtig god rejse til Edinburgh og håber, at du bliver beriget og kan finde lige så megen glæde ved at besøge byen og landet som jeg.

”Haste Ye Back!”

Læs også: Storbyferie i Edinburgh – Her er de bedste tips og tilbud

Fotos:
Alle billeder © Thiamka Margrethe Pedersen

 



Kommentarer til indlægget

  1. har været 10 dage i edingburg og har set en masse, en skøn by som man vender tilbage til, et godt fif er at man spiser billigt og godt hjemmelavet mad i nogle af kirkerne, f.eks methodist kirken og flere andre, var til lokal bydelsfestival i meadowspark og fik snakket med en masse, politik, veganer kontra kødspisning , kulturelle forskelle og meget mere,boede i nærheden af en stor gade med masser af genbrugsforretninger og købte 6 dvd helt nye stadig indpakket om englands underground cities, gamle, fra 2. verdenskrig og koldkrigen, edingburgs by under jorden er enorm spændende

  2. Hej Thiamka
    Jeg er netop kommet hjem fra Edinburgh, som jeg besøgte for første gang med en veninde. Jeg læste først dine beskrivelser efter hjemkomsten, men kunne sidde og smile genkendende til mange af dem 🙂 Tak for gode beskrivelser og oplysninger.
    Desværre havde vi kun 3 dage i den skønne by, men er begge enige om, at det bestemt ikke er sidste gang, vi har været der. Vi boede lidt udenfor hos en superhost fra Airbnb, og det kan bestemt anbefales.

    • Hej Judy
      Mange tak for dine positive kommentarer. Det er rigtig dejligt at høre 🙂
      Også tak for dit tip om indkvartering. Ja, Edinburgh er byen, man MÅ tilbage til – Rigtig god tur næste gang. Vi håber, du til den tid vil få nogle tips, som du vil dele med os 🙂
      Venlige rejsehilsner fra Thiamka, Travelmarket

  3. gode tips tak for det, skal til edingburg i 10 dage i maj/juni har ikke været der siden 1979 så der er sikkert sket en del, har selv rejst i over 50 lande og du har ret i at man skal snakke med de “indfødte” spise lokal mad, havde selv en vild samtale med en fra invernes bibliotek om at jeg syntes Alice in wonderland var en voksenbog og ikke børnebog, bibliotekaren var over 80 år og var stædig men det var jeg også

    • Kære Sussie,
      Jeg er glad for, at du kan bruge Thiamkas tips. Det skal jeg sige videre til hende 🙂

      Rigtig god tur. Når du kommer hjem, vil det være skønt, hvis du vil bidrage med dine bedste oplevelser i Edinburgh!

      De bedste rejsehilsner fra Birgitte, Travelmarket

  4. Tak for dine mange fine tip og gode beskrivelser.

    • Hej Kitt
      Mange tak for din positive tilbagemelding 🙂 Hvor er det dejligt at høre. Hvis ikke du allerede har været der, håber jeg, du vil finde Edinburgh lige så skøn som jeg!
      Venlig hilsen Thiamka, Travelmarket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.