Søger du et helt anderledes, smukt og indholdsrigt mål til en dagsudflugt eller to? Så behøver du ikke at lede længere… Pak turrygsækken, snør vandreskoene og hop ombord på den lille færge, som sejler fra Branden i Salling – og hold ferie på Fur.
Færgen sejler hvert kvarter i dagtimerne – 72 gange i døgnet – over Fur Sund. Det tager kun 3-4 min. fra fastlandet, inden du kommer over til et meget anderledes Danmark, hvor der venter store naturoplevelser. Og så byder Fur på noget for både børn og voksne. Se færgens afgangstider og priser her og her.
Klik herunder for at komme direkte til:
* Hvad er Fur kendt for?
* Hvordan kommer jeg rundt på Fur?
* Hvad skal jeg spise & drikke – og hvor?
* Hvad er Fur Arena?
* Hvor kan jeg bade på Fur? Furs populæreste strande
* Hvad skal jeg se, lave og opleve på Fur?
* Store naturoplevelser på Fur
* Gode shopping-oplevelser på Fur
* Hvor kan jeg overnatte på Fur?
Søg feriebolig på Fur her Find feriebolig i nærheden af Fur
Læs også: Ferie i Danmark – se hvad rejseeksperterne anbefaler
Læs også: Gode bud på en billig efterårsferie
Hvad er Fur kendt for?
De fleste kender Fur for dets istidslandskab og forekomster af moler, som indeholder ca. 200 vulkanske askelag. Det er fascinerende at tænke på, at hele området var dækket af hav for 55 millioner år siden. På bunden af havet aflejredes et lag på 60 meter kiselalger og fint ler, og i dag anvendes moleret til øens produktion af specialtegl, kattegrus m.m.
Hvis du for øvrigt undrer dig over, at du også har set navnet Fuur, så er det altså én og samme ø. Den oprindelig stavemåde Fuur ses nemlig stadigvæk. Tjek Fur Nyt – Og se hvad der rør sig på øen lige nu.
Hvordan kommer jeg rundt på Fur?
Velkommen til Fur! Tag enten bilen med over og kør rundt på øen, eller lad bilen stå og gå ombord på færgen med din cykel. Alternativt kan du leje en ved turistinformationen, når du kommer derover. Fra Fur Havn forgrener sig tre cykelruter, grusveje og almindeligt asfalterede veje.
Nyd friheden på to eller fire hjul – evt. på øens cykleruter, men parker også cyklen eller bilen, og gå på opdagelse til fods på de afmærkede smukke naturstier og vandreruter.
Hvad skal jeg spise & drikke – og hvor?
På Fur er der noget for enhver smag, temperament og pengepung.
Havnemiljøet
Omkring havnen summer der af liv, og der er flere muligheder i det charmerende og autentiske havnemiljø. Fur Færgekro er faktisk det første du ser, når du kommer af færgen – og her kan du både spise og blot få noget af drikke.
På selve havnen finder du Havnekiosken/ishuset og ”Skuret” – den lokale hyggelige ølstue og ”bæverding”.
Jeg foretrækker selv at sidde på kajen side om side ved fisker- og muslingebådene – og nyde en Sport-Cola eller Høker-Bajer fra det lokale Hancock Bryggeri i Skive.
Fur Bryghus
Det er også en rigtig fin oplevelse at besøge Fur Bryghus. Microbryggeriet og restauranten ligger i et smukt istandsat, tidligere molerværk. Her kan du nyde en god frokost med en (eller flere) af de mange gode Fur øl til, som i øvrigt flere gange er kåret som Danmarks bedste. Især de populære prisvindende julevarianter smager fantastisk. Som prikken over i’et afholdes her koncerter i løbet af året med kendte danske navne.
Restaurant Raakilde og Café på Herrens Mark
Restaurant Raakilde er en hyggelig og uformel familierestaurant, og er du vild med pandekager, kan du sætte tænderne i en efter lige din smag på Café på Herrens Mark, hvor du får en fantastisk udsigt med i prisen.
Er du en rigtig foodie, der også elsker god stemning, så sæt kryds i kalenderen den sidste lørdag i maj hvert år, hvor Fur afholder den årlige Muslingefestival, som samler folk fra nær og fjern.
Og vil du selv handle ind til mad, har Dagli’ Brugsen tæt på havnen et stort udvalg og meget turistvenlige åbningstider.
Hvad er Fur Arena?
Når du nu er i Dagli’ Brugsen, så slå to fluer med eet smæk, for lige ved siden af Brugsen ligger et mekka for børn, legeglade- og aktive sjæle.
Fur Arena er et fint udendørs aktivitetsområde med legeplads, minigolf, skateboardbane, ude-fitness med redskaber samt en (multi)boldbane og petanquebane.
Hvor kan jeg bade på Fur? Furs populæreste strande
Når du er på Fur, er det oplagt at hoppe i bølgen blå og nyde det klare vand. Og da Fur jo er en ø, kan du i princippet bade næsten hele vejen rundt om Fur. Dog er det ikke alle steder, som er lige velegnede.
På begge sider af havnen og færgelejet lokker fine strande. På østsiden finder du Stenøre Strand, og på havnens vestvendte side ligger fine Pulse Vig med stranden, hvortil der også hører tennisbane og fine legepladser.
Ellers er det også populært at hoppe i bølgen blå ved:
- Gammelgård Strand – som ligger på nordvest siden af øen. Her findes en badebro og toilet.
- Færker Odde Strand – beliggende på nordøst siden, nærmest oppe i hjørnet. Stranden har en badebro.
- Gammel Havn Strand – som har lavt vand, ligger på den sydvestlige kyst. Her findes også toilet.
- Ved Langstedhuller – på nordsiden, hvor du skal gå ned gennem den smukke slugt for at komme til stranden. Så vidt jeg husker, findes også her en badebro.
Hvad skal jeg se, lave og opleve på Fur?
Når du planlægger din tur til Fur, er det mere et spørgsmål om at vælge fra- end at vælge til. Fur byder nemlig på et væld af seværdigheder, aktiviteter og utallige muligheder for skønne oplevelser.
Smut eventuelt forbi Turistforeningens fysiske turistkontor, som er personlig bemandet af lokale guider. De vil helt sikkert være behjælpelige.
Ved den sydlige del af øen, hvor du kommer ind med færgen, er der lavt og frugtbart. I den nordlige del finder du derimod lyngklædte bakker og klinter med molér og rødsten/jern-sandsten, og især derfor er der basis for mange store naturoplevelser. Dette afspejles også i mine forslag, som naturligt omhandler oplevelser i Furs natur.
Fur Museum
En rigtig god idé kunne være at starte med Fur Museum. Da det er indbegrebet af øens DNA, må det være et must at lægge vejen forbi. Det spændende økomuseum rummer både natur- og kulturhistorie, hvor du bl.a. kan se flotte forsteninger af dyr og planter, der er ca. 55 millioner år gamle.
Museet kan fange både børn og voksne, og om sommeren er der masser af liv og aktiviteter i geoeksperimentariets naturværksted. I Geo-parken kan børnene hilse på store dinosaurer, og det er også sjovt at lege med elementerne vind, vand og varme i udstillingen ”Naturen raser”.
Det lille Land
I tillæg til museet kan du gå på oplevelse i “Det lille Land” – den lokalhistoriske udstilling, som har til huse i en restaureret gård fra 1856. Her kan du opleve landbrugets dagligdag og udvikling samt få indblik i fiskernes liv på Fur i 1800-tallet.
Derudover tilbyder museet aktiviteter, rundvisninger og naturvandringer efter bestilling. Prøv fx at lege arkæolog med en naturvejleder, hvilket er ret sjovt og interessant. Hvem ved – måske er det dig, som har held med at finde et 55 millioner år gammelt fiskefossil.
Fur Kirke
Når du har oplevet Fur Museum er det oplagt at gå eller køre ned mod vandet. Smukt beliggende på øens østside – højt på en gammel havskrænt – finder du nemlig Fur Kirke, som er fra før 1126.
Kirkeskibet fra 1870 inde i selve kirken vidner om øens maritime fortid, ligesom du på kirkegården også kan ses et mindesmærke over de søfolk, der endte deres dage på havet. Det er ligeledes interessant at se, hvordan flere gravsteder er pyntet med muslingeskaller i stedet for granitskærver eller små sten, som man ellers plejer at anvende.
Store naturoplevelser på Fur
Knudeklinten
Knudeklinten ligger på Furs nordvestlige spids, og er nok de mest imponerende molerklinter på øen. På den 600 meter lange strækning kan du se, hvordan moler og askelag er presset sammen i folder og flager. Ikke mindst er udsigten fra toppen af Knudeklinterne fantastisk mod Mors og Livø.
Stendalgraven
Stendalgraven er Furs største råstofgrav. Da man begyndte at udvinde moleret, lod man et stykke stå, som blev til en spektakulær søjle af de vekslende lag af vulkanske aske- og molerlag. Pga. dets form kaldes søjlen for Bispehuen, og den vidner om landskabets oprindelige højde. På bakken over Bispehuen står bronzeskulpturen ”Molermanden”, og kigger ud over det menneskeskabte råstoflandskab.
Stendal Høje – Bette Jens’s Hyw
Bronzealdergravhøjene Stendal Høje kaldes også Bette Jens’s Hyw. Det er udkigsposten på Fur, som du ikke må snyde dig selv for et besøg til. Med 75-76 meter over Limfjorden er det øens højeste punkt. Fra toppen kan du nyde den formidable udsigt over det meste af øen, det nordlige Salling, Livø, Himmerlandskysten, Mors og Thy.
Langstedhuller
Langstedhuller er et af de mest naturskønne områder på Fur. Skrænterne er et system af erosionsslugter udformet efter istiden. I det tidlige forår er her smukt dækket af Hulkravet Kodriver og Nikkende Kobjælder. Kig også efter havtorn og vild kamille. På toppen står du 35 meter over fjorden, og kan herfra nyde den smukke udsigt, men snyd nu ikke dig selv for at tage en tur ned til stranden.
Gammel Havn
Hyggelige Gammel Havn på Furs sydvestkyst er øens tilsandede fiskerihavn fra 1911, som var øens livsnerve. I det lille røde bundgarnshus er der gratis adgang til udstillingen om naturen, havnen og fiskeriet i Limfjorden.
Sidst men ikke mindst – har du på Fur optimale muligheder for at kigge på stjerner. Især i den nordvestlige del er der langt mellem huse og andre kunstige lyskilder, og på en skyfri nat er de stejle skrænter derfor perfekte at nyde nattehimmelen fra.
Gode shopping-oplevelser på Fur?
Du får mange charmerende oplevelser, når du besøger de små brugskunst- og genbrugsbutikker samt gårdbutikker med lokale specialiteter. Derudover er her både lokale- og kunstnere fra fastlandet, som har slået sig ned. Hyggelige atelierer, værksteder og gallerier udstiller- og sælger keramik, malerier, skulpturer, fotografier, garn & strik, kunsthåndværk og meget andet.
Apropos kunsthåndværk – så behøver du ikke at være på Fur ret længe, inden du bemærker de sjove og flotte fisk, som er placeret rundt omkring på hele øen. De lokale kunstnere har dekoreret dem med hver sin stil og kendetegn, og det er en sjov ting for børn at finde og ”samle på”.
Hvor kan jeg overnatte på Fur?
Fur besøges hvert år af op mod 250.000 turister. Man kan sagtens nå at komme vidt omkring på Fur på en enkelt dag, men hvis du ønsker at udforske ø-perlen over flere dage, er der rig mulighed for at overnatte på øens campingplads (Fur Camping), Fur Færgekro, Bed & Breakfast eller i hytte, shelter, Airbnb, sommerhus eller på Fur Lejrskole, som iøvrigt ligger på en 8.000 m2 stor smuk naturgrund – blot 200 meter fra vandet og shelterplads.
Det er også muligt at ankomme til Fur i sejl- eller motorbåd og overnatte i den hyggelige havn.
Søg feriebolig på Fur her Find feriebolig i nærheden af Fur
Læs mere om mine gode kollegers forslag til danske rejsemål: Ferie i Danmark – Se hvad rejseeksperterne anbefaler
Læs også om min skønne hjemby: Hold ferie i Vejle og omegn (inkl. Jelling) – Danmarks navle
Eller hvad med at læse om: Seværdigheder på Langeland – 14 ting du skal opleve på din ferie på Langeland
Og få gode idéer til en Billig efterårsferie – 7 bud på rejser i Danmark eller udlandet
Jeg håber, du er blevet inspireret, og selv har fået lyst til at opleve Fur – Og jeg ønsker dig en rigtig god tur!
Fotos:
TopFoto © Fur fotocollage / Travelmarket
Foto © Mjølner-Fur færgen / Fotograf: Anette Gaden Dalsgaard
Foto © Fur Havn / Fotograf: Anette Gaden Dalsgaard
Foto © Sjov ved Fur Arena / Thiamka Margrethe Pedersen
Foto © Langstedhuller / Fotograf: Anette Gaden Dalsgaard
Foto © Knudeklinten / Fotograf: Anette Gaden Dalsgaard
Foto © Hold ferie på Fur / Thiamka Margrethe Pedersen
Skriv et svar
Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.