En mand med rygsæk står og betragter Eiffeltårnet i det fjerne.

Oplev Paris med et begrænset feriebudget

Travelmarket
Drømmer du om at feriere i byernes by? Her kan du læse om hvordan du kan opleve Paris med et begrænset feriebudget. I juli er der fx flere muligheder for store og gratis oplevelser – blandt andet Bastilledagen og afslutningen af Tour de France.

Jeg har hørt en del turister sige, at Paris er en dyr by, og jeg har spurgt dem, hvordan og hvor de har tilbragt deres feriedage, og et gennemgående svar fra mange har været, at de har spist på restauranter og hygget sig på barer og fortovscaféer på Champs Elysées, på Place du Tertre på Montmartre, på Boulevard St. Michel eller Boulevard St. Germain, med andre ord, de har spist og drukket ret dyrt i de kvarterer, hvor prisniveauet er indrettet efter, at alverdens turister kommer for at opleve det, de har læst om i turistguiderne, og resultatet bliver let, at det de kommer til at opleve, er andre turister og nogle kunstigt høje priser. Nogle har måske også boet på et lidt for dyrt hotel i et af de “dyre” arrondissementer (Paris har 20 selvstyrende delkommuner kaldet arrondissementer) eller man har måske unødigt ladet sig transportere rundt i metroen til fuld pris.

Hvordan kommer jeg til Paris?

Først og fremmest skal man jo transporteres til sit feriemål fra Danmark, og på internettet er der mange muligheder for at finde netop den rejseform og det prisniveau, der passer dig. Du kan jo starte med at se dig rundt på det “site” du befinder dig på nu, for at se, om der skulle være et godt tilbud. For unge backpackers er interrail selvfølgelig en oplagt mulighed, og de og andre lavbudgetrejsende kan finde links til selskaber med tilbud på bus- og flyrejser til Paris på de store søgeportaler, og så kan du selvfølgelig se nærmere på de links, som jeg anbefaler ved foden af denne artikel.

Hvor skal jeg bo i Paris?

“Hvordan kan det være at væggene i hotelværelser er meget tynde, når man prøver at falde i søvn og meget tykke, når man prøver at lytte?”

Hvis du er lavbudgetrejsende skal du sikkert bo på et hostel, og her er der virkelig mange muligheder i Paris til forskellige prisniveauer og i forskellige bydele. Der findes ca. 30 hostels.

Antallet af hotelværelser i Paris er gigantisk stort, så der er noget for enhver pengepung. De små familiedrevne hoteller med 1 eller 2 stjerner er meget rimelige i pris. Der er ofte en hyggelig og hjælpsom atmosfære, men man skal være forberedt på, at værelserne er små og ret skrabet møbleret , at badeværelset er trangt og at personalet taler “franglais” – en interessant blanding af franske og engelske gloser, men når man er lavbudgetrejsende vil man normalt hellere bruge sine penge på at opleve noget end at betale dyrt for at sove. I øvrigt kan man få en familiær behandling på disse små hoteller, hvis man har viljen til at bruge sine franske gloser fra gymnasiet, eller hvor man nu har lært dem. Disse familiedrevne hoteller ligger normalt ikke på de store boulevarder men i sidegader, hvor man også har muligheden for at få et indtryk af hvordan pariserne lever deres hverdagsliv.

Ved foden af artiklen giver jeg dig et par gode links til billige hoteller i Paris.

Hvordan kommer jeg rundt i Paris?

Det gør du med metroen, som er et meget effektivt transportsystem med 14 linjer og 297 stationer, som alle ligger under Paris’ gader. Metronettet er simpelthen byen under byen med perroner og linjer i flere etager. Der er en egen stemning i det underjordiske med lange gange og rullende trapper, musikanter der spiller for at tjene en skilling, alle mulige forskellige mennesketyper der venter nogle minutter på det næste tog (de kommer med få minutters mellemrum). Der er altid noget interessant at kigge på i metroen, men du skal ikke være så optaget af en smuk pige eller en lækker fyr, at du ikke husker at passe på lommetyvene, der kan være aktive ved ind- og udstigning af togvognen, hvor der skubbes. Pas specielt på i de metrolinjer der passerer stationen “Barbès Rochechouart”. I denne multietniske del af byen bor der mange dårligt stillede immigranter, som kan føle sig fristede til at få del i turisternes feriebudget.

At finde rundt i metroen

Metrostationerne ligger ret tæt, og det er rimelig let at finde rundt i det underjordiske. Umiddelbart efter nedgangen til metrostationen køber du din billet, og her finder du en eller flere store tavler, hvor alle 14 linjer og samtlige 297 stationer er vist. Du finder den station du skal køre til, og ser så meget nemt, om du skal skifte undervejs. Så lader du øjet glide til den pågældende linjes endestation for at se navnet på denne. Nu begynder din underjordiske vandring efter de tydelige skilte med “Destination XXX”, altså din første endestations navn.

Hvis du stiger af for at skifte på en station, går du i første omgang efter skiltet “Correspondance”, og snart vil du møde en tavle, hvor du kan kontrollere din sluttelige endestations navn, og så følger du naturligvis skiltene, der fører mod afgangsperronen for denne destination. Når din tur er afsluttet, går du efter skiltene med “Sortie”, så kommer du op på gaden igen. Husk at gemme din billet til du har nået dit mål, den skal i nogle tilfælde “sluges” af en maskine, før tælleapparatet åbner, så du frit kan passere ud.

Hvad koster det at køre i metroen?

Som det er tilfældet i de fleste andre storbyer, er Paris og forstæder også opdelt i tarifzoner, men her er det så enkelt, at det er samme pris inden for Paris’ 20 arrondissementer:

Enkelbillet: 1,80 euro
Carnet med 10 billetter: 14,10 euro
Navigo for en uge (zone 1-5): 21,25 euro (plus 5 euro for oprettelsen)
Navigo for en måned (zone 1-5): 70 euro (plus 5 euro for oprettelsen)

Husk billede, hvis du skal have Navigo.
Dette kort gælder altid fra mandag til søndag, så hvis du ankommer midt i ugen, er denne mulighed måske ikke så interessant.

Priserne gælder også for expresmetroen (RER), busserne inden for Paris’ arrondissementer og Transilien-toget.

Der benyttes 1 metrobillet til 1 rejse med bus uden omstigning. Busserne er et alternativ, men stoppestederne er ikke vanvittig godt markeret, og buslinjerne virker slet ikke så overskuelige og effektive, som metroen.

Hvor kan jeg spise billigt i Paris?

Det kan du mange steder. Undgå så vidt muligt at spise i kvarteret omkring Champs Elysées og andre fashionable steder, hvor priserne er meget høje.

Jeg vil anbefale, at du køber en restaurantguide når du kommer til Paris. Det kan du gøre i enhver velassorteret boghandel, men jeg vil anbefale dig FNAC, som har butikker mange steder i Paris f.eks. på 74, avenue des Champs-Elysées, Galerie du Claridge, 75008 Paris. Der er åbent mandag til lørdag fra kl. 10.00 til 24.00, søndag fra kl. 12.00 til 24.00.

Den bedste guide, hvor du kan finde billige restauranter med anmeldelser, er Routards Restos & Bistrots de Paris, som koster 8 euro.

Guiden ,som er på fransk , er inddelt i arrondissementer (bydele). For hvert af de 20 arrondissementer findes der et afsnit med spisesteder, som er benævnt “Assez bon marché”, som betyder noget i retning af “Ganske billigt”. Selv om du måske ikke er en ørn til det franske sprog, så kan man jo under alle omstændigheder få nogle adresser, som kan afprøves. Afsnittet der hedder “Sur le pouce” omfatter fortrinsvis restauranter hvor man serverer sandwich m.m.

Der findes mange restaurantguider på internettet, men desværre er de, der omfatter billige spisesteder for det meste på fransk. Ved foden af artiklen får du et par links.

Jeg vil give dig et par adresser, hvor jeg selv er blevet mæt til en fornuftig pris, når man tager kvaliteten i betragtning.

Restaurant de Bourgogne, 26 rue des Vinaigriers (10. arrond.), Metro Jacques-Bonsergent. – mandag til fredag 12.00 til 14.30 og fra 19.00 til 22.30 – lørdag 12.00 til 14.30.
Interiør med rødternede gardiner og duge. Hjertelig modtagelse. Solidt køkken med speciale i Beuf bourgignon og Coq au vin. Menuer til 13-18 euro til frokost og 16-21 euro om aftenen.

Chez Alexandre, 39 rue Descartes (5.arrond.), Metro Monge eller Cardinal-Lemoine.
Alle dage fra 12,00 til 15,00 og fra 19,00 til 24,00.
Meget lille restaurant med en varm atmosfære tilbyder traditionelt godt fransk køkken til en meget rimelig pris.

Chartier, 7 rue du Faubourg Montmartre, (9. arrond), Metro Le Peletier.
Alle dage fra kl. 11,00 til 15,00 og fra 18,00 til 21,00.

Denne restaurant er en institution – ikke mindre !! På trods af, at den er nævnt i alverdens guider om Paris, har den bevaret sit interiør fra en svunden tid og sit spisekort med traditionelle franske retter. Tjenerne er ikke helt unge og er klædt, som man var i begyndelsen af århundredet. Når de serverer kan det godt være lidt “showpræget”. Regningen bliver skrevet på papirdugen, og du behøver ikke at regne efter. Der kan godt være kø for at få et bord, og du skal ikke besøge “Chartier” for at sidde og hyggesludre i flere timer. Serveringen foregår hurtigt, og det forventes, at du forlader bordet, når du er færdig med at spise. Interiøret og stemningen minder lidt om en travl banegård, man sidder tæt, og deler måske samme brødkurv. Her vil du møde turister fra mange lande, men du vil helt sikkert også møde det ældre franske ægtepar, som er stamgæster, og får resterne af maden pakket ind til deres lille hund. Der findes ingen menuer, man skal selv sammensætte fra kortet. For 3 retter med 1/4 vin skal du regne med ca. 20 euro.

Hvad kan man opleve i Paris på et skrabet budget?

Bastilledagen:
Hvis du skal til Paris i juli måned har du muligheden for at opleve Bastilledagen Frankrigs nationaldag den 14. juli. Man fejrer stormen på Bastillen i 1789, et parisisk fængsel. Dette var starten på den franske revolution og et symbol på, at magten ikke længere tilhørte kongen og adelen, men folket, og det fejrer man med pomp og pragt med en militærparade på Champs Elysées, hvor “Le President de la Republique”, Jacques Chirac kører stående i en åben Jeep ned af “Champsen” og de forskellige militærkorps marcherer fra Triumfbuen til Concordepladsen med flyvende faner og den meget karakteristiske franske militærmusik. Du kan også opleve fremmedlegionen med kortklippede legionærer i karakteristiske khakiuniformer og de franske jagerfly, som i flere bølger suser lavtgående hen over processionen og udsender “røg” i de franske farver.

For at opleve dette show i første parket, skal du stille dig op langs afspærringen på Champs Elysées fra morgenstunden, og du vil få et indtryk af den franske folkesjæl og møde glade mennesker, som har forventninger til hvad der i øvrigt skal ske på denne festdag, for efter paraden er der musik og dans på mange pladser i hele Paris, og sidst på aftenen er der et gigantisk fyrværkeri ved Eiffeltårnet, som bedst ses fra Trocadero.

Opløbet – Tour de France:
Søndag den 29. juli kan du opleve det storslåede opløb på det 88. Tour de France på Champs Elysées. En folkefest af dimensioner. Du skal komme tidligt for at kunne se noget, og der sker en masse ting allerede fra midt på formiddagen. Et godt sted at placere sig er faktisk ud for det danske hus, næsten helt oppe ved Triumfbuen.

Seværdighederne

Det er ikke så underligt, at Paris har fået tilnavnet byernes by. Når du ankommer til byen, vil du måske spørge dig selv, hvor alle de mennesker kommer fra. Med forstæderne er der over 8 millioner indbyggere, så der er et rigt folkeliv at studere for en besøgende. Paris er en kulturby med utallige arkitektoniske og historiske monumenter, for de franske konger, kejsere og præsidenter har været flittige til at anlægge imponerende boulevarder, smukke bygninger og monumenter.

Selv om du ikke skulle være til museer og monumenter, så er der trods alt nogle ting du skal se i Paris. Aksen hvor du lader blikket gå gennem den lille Triumfbue, den store Triumfbue og ud til “La grande Arche” – Spreckelsens imponerede monument nogle kilometer længere ude i La Defense. Oplev også Etoile-pladsen ved Triumfbuen, hvor 12 boulevarder har sit udgangspunkt i stjerneform. Du skal selvfølgelig også stå ved Concorde-pladsen og nyde dens storhed og du må ikke snyde dig selv for et besøg på det nærliggende Louvre med de verdensberømte malerier. Du bør også besøge Montmartre. Tag metroen til Pigalle og bestig de mange trappetrin, som fører op til denne del af byen med de hyggelige små gader og folkelivet ved Place du Tertre og den storslåede kirke Sacré Coeur, og nyd udsigten ud over Paris tage.

Hvad med Eiffeltårnet, Place de Vosges, Marais kvarteret, Notre-Dame , Ile Saint-Louis, St. Germain des Pres, Les Invalides, Panthèon – ja, jeg kunne blive ved, Paris skal opleves af mange gange.
En god og billig måde at få et indtryk af byen på, er at sejle på Seinen med Batobus. Der er 7 stoppesteder strategisk placeret i nærheden af seværdigheder, og du kan se stoppesteder og priser på dette link. Et dagskort koster 17 euro og hvis man har Navigo er prisen 11 euro. Man kan naturligvis også nøjes med at betale for den ene tur, man måske har tænkt sig at foretage, men hvis man gennemsejler hele ruten, vil det være næsten samme pris, som et dagskort.

Du kan søge inspiration i mange forskellige guides på internettet, og du kan eventuelt også købe Politikens udmærkede guide “Turen går til Paris”.

God sommer og god fornøjelse i byernes by.

Links:

Hostels:

http://www.hostelsparis.org/
http://www.cheaphostel.com/
http://www.paris-touristoffice.com/

Hoteller:

http://www.paris-touristoffice.com/
http://www.hotel-a-paris.com/
https://www.timeout.com/paris/en

Camping:

http://www.paris-tourisme.com/campsite/indexf.html
http://www.paris-touristoffice.com/

Restauranter:

http://www.restos-pas-chers.fr/
http://www.alegria.fr/fr/dej/

Seværdigheder i Paris
Storbyferie i Paris
Rejser til Paris
Billige fly til Paris

Af Jørgen Jensen

Fotos:
Foto © istockphoto / AleksandarNakic

 

Relaterede artikler



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.