Folk nyder en hyggelig aften på en pub med øl og hyggesnak.

Pubcrawl i Dublin – de bedste pubs og flere gode råd

Travelmarket
Pubcrawl i Dublin er en fantastisk oplevelse. En halv liter øl på en pub i Dublin koster noget mindre, end den gør i Danmark. Læg dertil lige dele gemytlige, lokale stamgæster (mange af dem stadig i tweedjakker), irernes kendte venlighed, humor og lune, et stænk munter tale, lidt sang og musik, lidt god mad og noget at skylle efter med – så har du ingredienserne til et par fornøjelige dage med den bedste stemning.

Dublin praler af at huse mere end 1000 pubber. Spektret er bredt og spænder fra traditionelle beværtninger til de mere trendy af slagsen. Der er ikke længere kun faldefærdige værtshuse og menukort domineret af kartofler i alle afskygninger.

Mange af de gamle steder har måttet lade livet på udviklingens og byfornyelsens hellige alter. Andre er desværre blevet “istandsat”, det smukke gamle interiør revet ud og erstattet af “irsk pub”, som vi kender dem i resten af verden, altså med “gamle” indbundne bøger i metervis, udstoppede fugle, mørkt træ, masser af messing og en endeløs række billeder af mere eller mindre kendte mennesker, som sikkert aldrig har sat deres ben i lokalerne.

Vi tog en tur rundt i byen og forsøgte at lokalisere nogle af de ældste og mest autentiske barer, der er fantastiske til pubcrawl i Dublin.

Fællesnævnerne

De fleste “rigtige” pubs ligger syd for Dame Street og øst og vest for Temple Bar. De er på mange områder skåret over samme læst.
Indretningen i sådan en bar består enten af adskilte båse, kaldet “snugs”, eller af stole og borde i tykt skåret egetræ. Der serveres som regel en eller anden form for mad, også kaldet “pub grub”. Standardretterne er sandwiches, salater og lokale favoritter som Bangers & Mash (pølser og kartoffelmos) eller Irish Stew, en skipperlabskovslignende stuvning lavet på lam eller får med løg, rodfrugter, persille og fyldt op med kartofler. Kvaliteten på maden varierer, men helt galt i byen går man sjældent, og man får en god solid pub grub for små hundred kroner.

Åbningstiderne er generelt ens for alle pubs i Dublin: Mandag til lørdag mellem klokken 10.30 og midnat og søndag mellem 12.30 og 23. Og efterspørgslen er betydeligt større end udbuddet. Fredag, lørdag og søndag er de fleste bedre steder godt fyldte, så det er med at komme tidligt!

Temple Bar-området

En ikke ubetydelig del af Dublins udskænkningssteder ligger i Temple Bar-området, som strækker sig omkring 600 meter fra Aston Place i øst til Fishamble Street i vest, og er afgrænset af floden Liffey mod nord og Dame Street i syd. Det meste af Temple Bar stod til nedrivning i 1990erne, men blev i stedet udviklet som et alternativt kulturområde med små gallerier, studier, teatre, biografer og museer. Smarte entreprenører så de kommercielle muligheder, og så gik det stærkt med istandsættelse af gamle bygninger og indvielse af trendy butikker med bøger, tøj, kunst og musik. Så kom caféerne, Hard Rock Café, restauranterne og værtshusene.

Læs mere om Temple Bar-området og find en hyggelig pub i Dublin

Guinness – Irlands national-øl

Øl er nøgleordet for en lokal gæst på en pub i Dublin, og i Dublin er der lighedstegn mellem øl og stout (porter). Der er tre lokale mærker, Murphy´s, Beamish og så selvfølgelig Guinness, Irlands mørksorte nationaldrik med det velkendte skum, der oftest er så tykt, at man kan efterlade tandmærker i det.

Alle drikker stout, og der drikkes mange glas. Standardstørrelsen er en pint som er lig med 0,568 liter. En sådan bamse koster cirka 40 kr., mens ½ pint normalt koster cirka 25 kr.

Enhver bartender med respekt for sig selv vil påstå, at netop hér får du byens bedste Guinness, og vi må erkende, at der ER forskel.
Vi skal ikke gøre os kloge på, om forskellene måske skyldes tekniske aspekter som transport, opbevaring, glastyper, den måde Guinness skænkes på, eller om det hænger sammen med rengøring og kærlig pleje og vedligehold af tappeudstyret, som Sean bag baren på Mulligan´s forklarede – eller om det bare smager forskelligt afhængig af stemning og atmosfære – og antal.

Gogarty – dejlig mad, gode drinks og traditionel musik

Nogle af værtshusene i Temple Bar er dog afgjort et besøg værd før mørkets frembrud – med mindre man er under 25 år og indstillet på fuld drøn og larm i gaden. Vi fik en forfriskning på både The Temple Bar Pub og på Oliver St. John Gogarty i Fleet Street 58-59, et spøjst sted i tre etager med masser af drinks, stort udvalg af glimrende pub grub og levende musik af den traditionelle irske slags på 2. sal og med højtaler-musik af den nostalgiske 60’er og 70’er slags i stuen og på 1. sal.

Oliver St. John Gogarty levede fra 1878 til 1957. Han var læge, vist nok også kirurg med speciale i ører, og så var han digter og forfatter. Han deltog i sin samtids debat med en skarp og ironisk pen, og han blandede sig i politik og revolutionære tanker. Gogarty er også kendt som vist nok værende James Joyces inspiration til figuren Buck Mulligan i værket Ulysses.

Den hyggelige The Palace-pub

Et af de steder, der lider under at ligge i nærheden af Temple Bar, er den gamle agtværdige pub The Palace i Fleet Street 21 i den østligste ende af området. Fra torsdag aften til søndag aften er stedet pakket med drikkende turister, men tidligt på dagen kan man stadig nyde en genstand omringet af lokale stamgæster. Bestil en Guinness i baren, og tag den med ind i baglokalet, hvor der er et stemningsfyldt lys fra det firkantede vindue i loftet.

Vinstuen Kehoes

På den anden side af Grafton Street skifter Harry Street navn til South Anne Street, og nede i enden i nummer 9 ligger John Kehoe’s – en enkel og basal vinstue med en lidt gammeldags købmandsforretning over indretningen. To små afskærmede båse tiltrækker små og store grupper af stamkunder. Der er trængsel om aftenen, så kom tidligt, helst om eftermiddagen, og nyd den afslappede atmosfære og de lokales sludren og pludren.

Bloomsday Special – god mad på den populære pub

Davy Byrnes i Duke Street 21, sidegade til Grafton Street lidt længere nede mod Trinity College, er et populært mødested. De lokale stamgæster kommer for at nyde et godt glas og stedets gode, solide pub grub med fokus på specialiteter fra havet som laks (frisk, røget eller stegt), østers, krabber, rødspætter og hellefisk.

Indretningen er mere caféagtig, end den er traditionel. Turisterne kommer for at få en Bloomsday Special – en stor skive Gorgonzola med mørkt brød og et glas rødvin fra Louis Jadot i Bourgogne til minde om James Joyce og hovedpersonen i hans store roman Ulysses. Af begge årsager er Davy Byrnes blandt Dublins mest populære og mest besøgte. Åbent mandag-lørdag fra klokken 11 til midnat og søndag fra 12.30 til 23.

Se mere om pubben på dens officielle hjemmeside.

The Dubliners – i musikkens tegn

O´Donoghue´s er et veritabelt tempel for det kendte irske band, The Dubliners, og væggene er fyldt med memorabilia og store plakater af dem og Ronnie Drew, manden, der startede The Dubliners tilbage i 1962. De var i mange år næsten husorkester og kommer her åbenbart stadig af og til. De musikalske traditioner holdes i hævd, og i weekenderne spiller håbefulde musikanter stadig op til sang.

Dublins pubber og den digteriske åre

Små 500 meter vest for Grafton Street ligger Merrion Square, der mere er park end en plads, men den er omringet af imponerende georgianske bygninger. Mange af dem er udstyret med plaketter, der fortæller om berømthederne, som de en gang har huset, fx digteren W. B. Yeats i nr. 82 og dramatikeren Oscar Wilde i nr. 1. Lige overfor og inde i parken finder man statuen af en liggende Wilde som laps, henslængt og kiggende over på barndomshjemmet. Ved siden af står to granitstøtter med et udvalg af Wildes bedste fyndord indgraveret.

Druk og lyrik synes at hænge sammen på irsk – før som nu. Enhver god pub kan bryste sig af (og reklamerer også med), at her sad Shaw og skrev; her kastede James “Ulysses” Joyce op; her faldt Brendan Behan over sine egne ben; her stod Samuel Beckett (måske ventede han på Godot); her drak humoristen Flann O´Brien sig plakatfuld, eller her kommer Bono og U2 hver gang, de er hjemme i Dublin – eller – her kom kongen af bevingede ord, Oscar Wilde, som mente, at arbejde var en forbandelse for det drikkende folk.

Fish & Chips – den lækre spise i Dublin

Alle i Irland spiser fish and chips. Leo Burdocks Fish & Chips i Werburgh Street 2, lige rundt om hjørnet fra Christ Church Cathedral, er Dublins ældste af slagsen og anses af kendere som værende STEDET.
Køerne er lange, uanset tidspunktet. Desværre er det “kun” takeaway, men fisken er frisk, de sprøde lunser er store og tykke og kartoflerne smager himmelsk, så Leo skal tilgives, at vi skulle stå på fortovet med det enorme kræmmerhus og plasticgafler. Små 50 kr. koster det for et enormt stykke torsk og en stor håndfuld yderst velsmagende chips. Wow!!

Besøg Discover Ireland for mere information om Irland og Dublin

Fotos:
Topfoto © istockphoto / Oktay Ortakcioglu

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.