Ponta do Sol med farverige huse og bygninger langs en kystlinje med en klippe i baggrunden.

Seværdigheder på Madeira | 12 gode tips + 2 bonus til dig

Klaus Bork Hansen
Har du besøgt den portugisiske Atlanterhavsø Madeira? Øen er kendt for sin storslåede natur, charmerende byer, fantastiske badevand, rige historie, dejlige mad, Levada-vandringer, Madeira-vin og ikke mindst det milde klima året rundt. Læs om de 12 bedste seværdigheder på Madeira + få 2 bonustips.

Portugisiske Madeira ligger i Atlanterhavet cirka 520 kilometer ud fra Nordafrikas kyst og dermed langt fra det europæiske fastland. Her er subtropisk klima, og holder du af aktiv ferie, er Madeira det ideelle sted at rejse hen. Den varierede natur og det behagelige klima giver fysiske aktiviteter de bedste betingelser.

Madeira byder på en blanding af historiske-, kulturelle- og naturskønne seværdigheder. Uanset om du er til eventyr eller afslapning, er her noget for enhver smag. Og overvejer du at holde jul på Madeira, kan dette også varmt anbefales.

To klare strelitzia-blomster - Madeiras nationalblomst - med orange og blå blade.

Se aktuelle priser på rejser til Madeira:

Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person

Cabo Girão – Europas højeste kystklippe

Cabo Girão med huse langs en snoet vej på en grøn, bjergfuld kyst med havet nedenfor.

Klippen Cabo Girão er en af de højeste i Europa, og et populært sted for både turister og lokale. Den er kendt for sin imponerende glasbundsplatform, hvorfra du kan nyde en spektakulær udsigt over Atlanterhavet fra 580 meters højde. Prøv at gå ud på platformen, som giver en adrenalinfyldt oplevelse, og du kan tage nogle smukke og mindeværdige billeder.

Omgivelserne er præget af smukke og dramatiske klippeformationer og frodig vegetation. Cabo Girão ligger vest for Funchal, og vejen dertil kan nås med bil eller bus.

Smuk udsigt ned over vandet fra Cabo Girao

Udsigt fra Cabo Girão ned gennem glasbund mod kystlinje, klipper, planter og hav.

Henvender sig til: Familier, unge og ældre
Afstand til nærmeste by: 25 minutter fra Funchal i bil
Transport: Bil eller bus fra Funchal
Adresse: Cabo Girão, 9300 Câmara de Lobos, Madeira
Værd at vide: Adgang til glasplatformen koster en mindre entre for voksne.

Monte Palace Tropiske Have – En botanisk oase

Monte Palace Madeira – Tropical Garden med en sø, vandfald og grøn bevoksning

Monte Palace Tropical Garden i Funchal er en af de smukkeste botaniske haver i Europa. Haven byder på et utal af eksotiske planter og smukke vandfald.

Haven blev grundlagt i slutningen af det 19. århundrede, og har siden udviklet sig til en frodig oase. Haven har også en imponerende samling af afrikansk kunst og portugisiske fliser. I haven kan du slappe af og nyde naturen i fredelige omgivelser.

Monte Palace Tropical Garden ligger på en bjergskråning og tilbyder en flot udsigt over Funchal og Atlanterhavet. Ønsker du en sjov og smuk tur, kan du tage svævebanen fra Funchal til Monte for at komme dertil. Det anbefales at have behagelige sko på.

En ung mand bøjer sig ned for at lugte til orkideer i en have på Madeira.

Henvender sig til: Par, ældre – og dig, der elsker naturen
Afstand til nærmeste by: I Funchal
Transport: Svævebane eller bus fra Funchal
Adresse: Caminho do Monte 174, 9050-288 Funchal, Madeira
Værd at vide: Billetter kan købes ved indgangen, og haven er åben dagligt.

MONTE PALACE MADEIRA TROPICAL GARDEN på flisebelagt skilt med farverige blomster.

Pico do Arieiro – Madeiras tredje højeste punkt

Kvinde på bjergsti kigger ud over bjerge og en tåget dal med klipper, Pico do Arieiro.

Pico do Arieiro er et af de mest besøgte udsigtspunkter på Madeira. Det ligger 1818 meter over havets overflade, og udsigten fra toppen er enestående. Nogle dage er her mulighed for at se skyerne ligge som et tæppe under en.

Historisk set har bjerget været et vigtigt punkt for både observation og kommunikation. Her er en café og en butik på toppen, hvor du kan tage en pause og nyde udsigten. Ruten til Pico do Arieiro går gennem en række storslåede landskaber og byder på fantastiske muligheder for at tage smukke fotos.

Pico do Arieiro ligger centralt på øen, og er tilgængeligt med bil. Det kan blive køligt, så det er en god idé at tage en jakke med.

Henvender sig til: Dig, der elsker naturen og eventyr
Afstand til nærmeste by: Ca 1 time fra Funchal i bil
Transport: Bil eller arrangeret tur
Adresse: Pico do Arieiro, Madeira
Værd at vide: Vejret kan ændre sig hurtigt, så vær forberedt på kolde temperaturer.

Santana – Traditionelle madeiranske huse

Traditionelt madeiransk trekantet hus med stråtag omgivet af grønne planter i Santana

Byen Santana er berømt for sine traditionelle madeiranske huse, kendt som “palheiros”. De små huse er meget fine og karakteristiske med deres trekantede form og stråtag, som går helt ned til jorden.

Historien om Santana går tilbage til de tidlige bosættelser på øen, og byen tilbyder et kig tilbage i tiden med sine velbevarede bygninger og landbrugstraditioner. De farverige huse er nu en stor turistattraktion,og giver mulighed for at tage nogle unikke billeder som minde.

Santana ligger på den nordøstlige del af Madeira, og omgivelserne er præget af frodige marker og smuk natur. Du kan komme hertil med bil eller bus, og det er en god idé at besøge Santana på en klar dag for at få den bedste udsigt.

Henvender sig til: Familier og dig, der elsker kultur
Afstand til nærmeste by: 1 time fra Funchal i bil
Transport: Bil eller bus fra Funchal
Adresse: Santana, 9230-082 Madeira
Værd at vide: Besøg Santana Traditional Houses Museum for mere information om områdets historie.

Levada-vandreture – Oplev Madeiras unikke vandingssystem

Det er en af de mest populære aktiviteter på Madeira, og det er også min kollega Birgittes favorit.

En mand holder et hvil på hans vandring langs levada kanaler på Madeira

Når du tager på en Levada-vandretur, kommer du til at følge- og vandre langs øens oprindelige, traditionelle vandingskanaler. De kaldes Levadaer, og er lavet i et vidt forgrenet netværk for at lede vandet fra bjergenes frodige skovområder ned til markerne i lavlandet. I dag er mange af kanalerne omdannet til vandrestier.

Der er mange forskellige ruter, der tilbyder varierede landskaber. Du kan opleve alt lige fra frodige og tætte skove til dramatiske kløfter og åbne landskaber med flotte udsigtspunkter og brusende vandfald.

Flere personer står ved foden af et vandfald omgivet af klipper og frodig vegetation.

Nogle af de mest populære levadaer er Levada do Caldeirão Verde og PR17 Caminho do Pináculo. De fleste levada-ruter starter tæt på byerne og kan nås med bil eller offentlig transport. Det er vigtigt at medbringe vand, snacks og gode vandresko.

To træskilte indikerer vej til Casa do Rabaçal og Rib. da Água Negra Canyoning.

Henvender sig til: Dig, der elsker eventyr, fine oplevelser i naturen og at vandre
Afstand til nærmeste by: Varierer – afhængig af ruten
Transport: Bil eller bus til startpunktet
Adresse: Startpunkter varierer
Værd at vide: Vær opmærksom på sikkerheden, og tjek vejret før afgang.

Landskab med bjergkæde, træer og blå himmel.

Porto Moniz – Naturskabte lava-bassiner & pools

Det er en af de meget populære aktiviteter på Madeira, og det er også blandt en anden af min kollegaer Thiamkas favoritter.

Kvinde i badekåbe ved en naturlig klippepool, mens flere svømmer i turkist vand omgivet af klipper og havet i Porto Moniz.

Kystbyen Porto Moniz er kendt for sine naturlige lava-pools & bassiner med havvand. De er dannet af vulkansk aktivitet, og fyldes med krystalklart havvand. De er helt ideelle til en afslappende svømmetur.

Thiamka fortæller, at ”Det er en helt særlig fornemmelse at ligge i et bassin med stille vand helt ude ved kanten – og samtidig se de vilde bølger og mærke skumsprøjtene fra havet. Og så er omgivelserne med den størknede lava helt specielle”

Stenede klipper ved ​​havkysten i Porto Moniz med stærke bølger og en person i forgrunden.

Porto Moniz ligger på den nordvestlige del af Madeira, og omgivelserne er maleriske med klipper og havet i baggrunden. Byen har en rig historie med fiskeri og landbrug, og i dag er pools et af de største trækplastre for turister. Det er en unik oplevelse at bade i de naturlige pools omgivet af lavaformationer.

En redningskrans, et reb og en slidt træbåd med påskriften 694-L.

Henvender sig til: Familier og dig, der elsker at bade
Afstand til nærmeste by: 1 time fra Funchal i bil
Transport: Bil eller bus fra Funchal
Adresse: Porto Moniz, 9270-095 Madeira
Værd at vide: Der er omklædningsfaciliteter og restauranter i nærheden. For den bedste oplevelse, bør du besøge stedet på en solrig dag.

Funchal Farmers’ Market – Lokal mad og kultur

En anden af Birgittes favoritter er Funchal Farmers’ Market, som også er kendt som Mercado dos Lavradores.

Grøntsagsmarked med mange mennesker - Funchal Farmers’ Market

Markedet er hjertet af Funchals kulinariske- og kulturelle liv. Det er en farverig og livlig oplevelse, hvor du kan smage på øens delikatesser og købe souvenirs.

Det stemningsfulde marked åbnede i 1940, og har siden været et centrum for friske lokale produkter.

Det kæmpestore marked er fuld af liv og glade dage med lokale og turister, der handler side om side. Når du ankommer til lokationen, er der boder udenfor med bl.a. blomster og frugter.

Hovedparten af markedet holder dog til i en gammel charmerende bygning i flere etager:
• I stueetagen finder du den mest livlige del af markedet. Her falbydes et stort udvalg af frugt, grøntsager og blomster.
• På første sal kan du købe håndværksprodukter, souvenirs og traditionelt madeiransk tøj. Der er også caféer og restauranter, hvor du kan nyde lokale retter.
• Kælderetagen er primært dedikeret til fiskemarkedet, hvor du kan vælge imellem et bredt udvalg af friskfanget fisk og skaldyr.

Fiskehal med handlende i Funchal Farmers’ Market

Birgitte anbefaler dig at gå op på taget af bygningen, hvor du kan få en fin udsigt over udendørsmarkedet i de omkringliggende gader.

Markedet ligger centralt i Funchal, og er let tilgængeligt til fods. Det er bedst at besøge om morgenen for at få det bedste udvalg af friske varer. Er du i Funchal om aftenen, er det dog også stemningsfuldt at slå et smut omkring markedet, som lukker sent.

Et farverigt blomstermarked - Funchal Farmers’ Market

Henvender sig til: Dig, der elsker mad og kultur

Placering: I Funchal centrum
Transport: Gåafstand i Funchal
Adresse: Largo dos Lavradores, 9060-157 Funchal, Madeira
Værd at vide: Åbent dagligt – undtagen søndag.

Madeira Botaniske Have – Smuk udsigt og eksotiske planter

Madeira Botanical Garden er et must-see for enhver natur- og planteelsker.

Smukke røde og gule blomster anlagt i mønster i Madeira Botaniske Have

Haven, som blev grundlagt i 1960, byder på en smuk udsigt over byen Funchal samt et stort udvalg af eksotiske planter fra hele verden. Der er også en fuglepark med sjældne fuglearter.

Det er en afslappende oplevelse at gå rundt i de forskellige temahaver og nyde de mange farver og dufte. Haven ligger på en bjergskråning og tilbyder en betagende udsigt over byen og havet.

Du kan tage svævebanen fra Funchal op til haven. Det anbefales at have behagelige sko på og medbringe en hat og solcreme.

Henvender sig til: Familier og dig, der elsker naturen
Afstand til nærmeste by: I Funchal
Transport: Svævebane eller bus fra Funchal
Adresse: Caminho do Meio – Bom Sucesso, 9064-512 Funchal, Madeira
Værd at vide: Billetter kan købes ved indgangen, og haven er åben dagligt.

Ponta de São Lourenço – Dramatiske klippeformationer

Ponta de São Lourenço med klippeformationer ved kysten med grøn vegetation og ocean i baggrunden.

Ponta de São Lourenço er en af Madeiras mest naturskønne områder med dramatiske klippeformationer og fantastiske udsigter over Atlanterhavet.

Området er et naturreservat, og er kendt for sin unikke geologi og fauna. Omgivelserne er præget af klippefyldte stier og udsigter, der strækker sig langt ud over havet. Det er en populær destination for vandreture, hvor man kan nyde de rå landskaber og den friske havluft.

Ponta de São Lourenço ligger på øens østlige spids og kan nås med bil. Det er vigtigt at medbringe vand og snacks, da der ikke er faciliteter undervejs.

Henvender sig til: Dig, der elsker at vandre og at fotografere
Afstand til nærmeste by: 45 minutter fra Funchal i bil
Transport: Bil eller arrangeret tur
Adresse: Ponta de São Lourenço, 9200-034 Caniçal, Madeira
Værd at vide: Vejret kan være meget vindigt, så vær forberedt.

Curral das Freiras – Dal & landsby med spektakulær udsigt

En person står ved udsigtspunkt og kigger ud over en dal med landsby og bjerge - Curral das Freiras .

Curral das Freiras, også kaldet for Nun’s Valley, er en isoleret landsby beliggende i en dal omgivet af stejle bjerge. Stedet har en fascinerende historie, der fortæller, at nonner (heraf navnet) flygtede hertil for at undgå piratangreb i det 16. århundrede.

Udsigten over dalen er intet mindre end spektakulær, og landsbyen tilbyder en fredfyldt atmosfære væk fra øens travle byer. Omgivelserne er præget af høje bjerge og dybe dale, ideelt til vandreture.

Curral das Freiras ligger centralt på Madeira og kan nås med bil eller bus. Det er en god idé at besøge udsigtspunktet Eira do Serrado for den bedste udsigt.

Henvender sig til: Dig, der elsker natur og historie
Afstand til nærmeste by: 30 minutter fra Funchal i bil
Transport: Bil eller bus fra Funchal
Adresse: Curral das Freiras, 9030-311 Madeira
Værd at vide: Besøg Eira do Serrado for en fantastisk udsigt over dalen.

Laurisilva-skovene/ Fanal-området – En eventyrlig & magisk oplevelse

Det er en af de mest populære aktiviteter på Madeira, og det er også min kollega Thiamkas favorit.

Ældgamle træer i Laurisilva-skovene i Fanal-området

”Min familie og jeg kørte i åben bil op til Fanal-området, og det var helt særligt at mærke, hvordan temperaturen gradvist faldt markant samtidig med, at luften blev til dis og tåge. Selve skoven og området er så utroligt smukt, anderledes og nærmest surrealistisk. Her sænker roen sig, og det føles som om, at kroppen hverken kan eller vil gå i hurtigt tempo. Et utroligt stemningsfuldt sted med de ældgamle, mosbeklædte og krogede laurbærtræer – Og en unik oplevelse uden sammenligning, som ikke findes andre steder.
Et godt råd er at tage lidt ekstra tøj med i turrygsækken – blot for en sikkerheds skyld.”

De højtliggende Laurisilva-skove strækker sig over en stor del af Madeiras bjergrige terræn. De er en del af UNESCOs verdensarvsliste, og repræsenterer en af de sidste rester af den type skove, der engang dækkede store dele af Sydeuropa. Den seneste istid udraderede skovene fra det europæiske kontinent, men heldigvis nåede isen aldrig ud til Madeira. Skovene er altså et levn fra tertiærtiden, og deres træer har eksisteret i over 20 millioner år.

Laurisilva-skovene og specifikt Fanal-området – på den nordvestlige side af øen – er særligt kendt for sine bregner-, mos- og tågeklædte træer. Når man går gennem skoven, føles det som at træde ind i en anden verden. Man fristes til at kalde det for en eventyr-skov indhyllet i tåge, og sammen med atmosfæren giver det en magisk naturoplevelse.

Fanal er derfor ikke uden grund et populært sted for vandreture og naturfotografering. Uanset om solen skinner, eller tågen hænger tungt, er området utroligt fotogent, og et skønt sted at gå på opdagelse i med alle sanserne.

Et skråtvoksende træ i Laurisilva-skovene i bjergene på Madeira

Medbring vand, gode vandresko og varmt tøj, da vejret kan skifte hurtigt i bjergene.

Henvender sig til: Dig, der elsker naturen, eventyr – og at vandre og fotografere
Afstand til nærmeste by: Cirka 1 time i bil fra Funchal
Transport: Bil er den bedste transportmulighed fra Funchal til Fanal
Adresse: Fanal, Paul da Serra, Madeira, Portugal
Værd at vide: Medbring passende tøj. Det anbefales at besøge stedet tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen for at undgå for mange mennesker, og for at opleve skoven mest magisk med lavthængende tåge.

Book en tur til Laurisilva-skovene/ Fanal-området

Praia Formosa – Madeiras største strand

Kystlinje med en strand, Praia Formosa og by fyldt med lys ved skumringstid.

Selvom nogle måske ikke synes, at en strand er en seværdighed i sig selv, så har jeg alligevel valgt at tage Formosa-stranden med som den 12. seværdighed. Stranden er nemlig Madeiras største offentlige strand, og den består af både sort sand og småsten.

Stranden er et populært sted for både lokale og turister, som kommer for at nyde solen og det klare vand. Praia Formosa har moderne faciliteter, herunder restauranter, barer og omklædningsfaciliteter. Stranden er ideel til en afslappende dag ved vandet med udsigt til de omkringliggende klipper og havet.

Praia Formosa ligger vest for Funchal og kan nås til fods, med bil eller bus. Det er bedst at besøge på en solrig dag for at få den fulde oplevelse.

Henvender sig til: Familier og dig, der elsker at bade
Afstand til nærmeste by: I Funchal
Transport: Gåafstand eller bus fra Funchal
Adresse: Praia Formosa, 9000-247 Funchal, Madeira
Værd at vide: Der er livreddere på vagt i højsæsonen.

Bonustip fra Thiamka: ”Smag på Madeira”

Min kollega Thiamka er et rigtigt madøre!

”Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker god mad & drikke – og især, når jeg er på rejse. Hvis du er madglad som mig, kan du godt glæde dig – uanset om du er til store gourmet-restauranter eller ”blot” små, autentiske spisesteder.”

Rejer i hvidløgssauce med et brød til.

”Når du nu er på Madeira, er det oplagt at smage et glas af den berømte Madeira-vin. Og til en god kop kaffe er det simpelthen et must at nyde de små sprøde cremetærter Pastel de Nata – mindst én (eller to) gange om dagen. De ser egentlig ikke ud af noget særligt, ja nærmest lidt kedelige, men de smager himmelsk – især med et drys flormelis & kanelpulver på 😊”

Strødåser med kanel og sukker amt portugisiske kager på en tallerken.

Bonustip fra Birgitte: ”Hold juleferie på Madeira”

Min kollega Birgitte har holdt jul på Madeira, og anbefaler det varmt.

Gade i Funchal på Madeira, som er oplyst af julelys

”Jeg vil helst holde jul derhjemme. Men en enkelt gang har jeg holdt juleaften sydpå. Og jeg er glad for, at jeg valgte Madeira. Gaderne og butikkerne i Funchal er smukt julepyntede, og især om aftenen er det hyggeligt at slentre rundt i centrum med alle de funklende julelys. Flere aftner mødte vi flokke af folkedansere i traditionelle dragter, som dansede i gaderne.

Vi tilbragte juleaften på en hyggelig fiskerestaurant i Funchal centrum. Her nød min mand og jeg det lækreste måltid med masser af fisk og skaldyr. Og jeg vil altid huske vores tur hjemad igennem de stemningsfulde og julebelyste gader.”

Oplyst gade i Funchal på Madeira med julelys ved aftentid

Både Birgitte, Thiamka og jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse på Madeira, og skriv gerne i kommentarfeltet, hvis du har et godt tip til, hvad man skal se på Madeira.

Madeira flag med gul og blå baggrund og et rødt og hvidt kors i midten.

 

Fotos:
Ponta do Sol med farverige huse og bygninger langs en kystlinje med en klippe i baggrunden. © Thiamka Margrethe Pedersen
To klare strelitzia-blomster - Madeiras nationalblomst - med orange og blå blade. © Thiamka Margrethe Pedersen
Cabo Girão med huse langs en snoet vej på en grøn, bjergfuld kyst med havet nedenfor. © Thiamka Margrethe Pedersen
Smuk udsigt ned over vandet fra Cabo Girao © Birgitte Lydolff Oxlund
Udsigt fra Cabo Girão ned gennem glasbund mod kystlinje, klipper, planter og hav. © Thiamka Margrethe Pedersen
Monte Palace Madeira – Tropical Garden med en sø, vandfald og grøn bevoksning © Thiamka Margrethe Pedersen
En ung mand bøjer sig ned for at lugte til orkideer i en have på Madeira. © Thiamka Margrethe Pedersen
MONTE PALACE MADEIRA TROPICAL GARDEN på flisebelagt skilt med farverige blomster. © Thiamka Margrethe Pedersen
Kvinde på bjergsti kigger ud over bjerge og en tåget dal med klipper, Pico do Arieiro. © pawel.gaul / E+ Getty Images
Traditionelt madeiransk trekantet hus med stråtag omgivet af grønne planter i Santana © Rolphus / iStock / Getty Images Plus
En mand holder et hvil på hans vandring langs levada kanaler på Madeira © Birgitte Lydolff Oxlund
Flere personer står ved foden af et vandfald omgivet af klipper og frodig vegetation. © Thiamka Margrethe Pedersen
To træskilte indikerer vej til Casa do Rabaçal og Rib. da Água Negra Canyoning. © Thiamka Margrethe Pedersen
Landskab med bjergkæde, træer og blå himmel. © Thiamka Margrethe Pedersen
Kvinde i badekåbe ved en naturlig klippepool, mens flere svømmer i turkist vand omgivet af klipper og havet i Porto Moniz. © Thiamka Margrethe Pedersen
Stenede klipper ved ​​havkysten i Porto Moniz med stærke bølger og en person i forgrunden. © Thiamka Margrethe Pedersen
En redningskrans, et reb og en slidt træbåd med påskriften 694-L. © Thiamka Margrethe Pedersen
Grøntsagsmarked med mange mennesker - Funchal Farmers’ Market © Birgitte Lydolff Oxlund
Fiskehal med handlende i Funchal Farmers’ Market © Birgitte Lydolff Oxlund
Et farverigt blomstermarked - Funchal Farmers’ Market © Birgitte Lydolff Oxlund
Smukke røde og gule blomster anlagt i mønster i Madeira Botaniske Have © anzeletti / iStock / Getty Images Plus
Ponta de São Lourenço med klippeformationer ved kysten med grøn vegetation og ocean i baggrunden. © kotangens / iStock / Getty Images Plus
En person står ved udsigtspunkt og kigger ud over en dal med landsby og bjerge - Curral das Freiras . © aqualuso / iStock / Getty Images Plus
Ældgamle træer i Laurisilva-skovene i Fanal-området © Thiamka Margrethe Pedersen
Et skråtvoksende træ i Laurisilva-skovene i bjergene på Madeira © Thiamka Margrethe Pedersen
Kystlinje med en strand, Praia Formosa og by fyldt med lys ved skumringstid. © TomasSereda / iStock / Getty Images Plus
Rejer i hvidløgssauce med et brød til. © Thiamka Margrethe Pedersen
Strødåser med kanel og sukker amt portugisiske kager på en tallerken. © Thiamka Margrethe Pedersen
Gade i Funchal på Madeira, som er oplyst af julelys © Birgitte Lydolff Oxlund
Oplyst gade i Funchal på Madeira med julelys ved aftentid © Birgitte Lydolff Oxlund
Madeira flag med gul og blå baggrund og et rødt og hvidt kors i midten. © Thiamka Margrethe Pedersen



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.