Få hurtigt inspiration eller hjælp til din rejse til Warszawa
Læs hele guiden, eller klik på den del om Warszawa, som du er mest interesseret i:
- Warszawas største seværdigheder
- Mad og restauranter i Warszawa
- Shopping i Warszawa
- Hvornår er det bedst at besøge Warszawa
- Hvordan kommer jeg rundt i Warszawa
- Hvad koster en ferie i Warszawa
- Hvor skal jeg bo i Warszawa
- Hvad koster flybilletter og rejser til Warszawa
- Hvordan kommer jeg fra lufthavnen til centrum i Warszawa
- 3 anderledes oplevelser i Warszawa
Hvis du skruer tiden tilbage til 1945, så lå langt det meste af Warszawa i ruiner efter de voldsomme kampe under 2. Verdenskrig, hvilket dog kan være svært at se i dag. Brede boulevarder, huse i pastelfarver, smukke kirker og katedraler og andre fine bygninger er alle genopbygget, og danner en skøn kulisse, når du vandrer rundt i byen.
Warszawa er absolut et besøg værd, og her får du min guide til byen.
Warszawas største seværdigheder
Gaden Krakowskie Przedmieści
En god intro til Warszawa fås ved at tage en vandretur fra den ene ende af den livlige hovedgade, Krakowskie Przedmieści. Gaden, som i daglig tale bare kaldes Krakowskie, byder på fine paladser, butikker og restauranter.
På gaden skal du lægge særligt mærke til statuen af Adam Mickiewicz, der var en af Polens vigtigste forfattere. Hold også øje med monumentet for Nicolaus Kopernicus, som ses som værende faderen af den moderne astronomi.
Læg også mærke til det grandiose Bristol Hotel og café, Præsidentpaladset og Warszawas Universitet.
Kongeslottet og slotspladsen
Som slutning- eller start på gaden Krakowskie Przedmieści – og lige udenfor den gamle bydel – ligger Warszawas kongeslot. Slottet var residens for de polske monarker fra 1596 til 1795, og det blev totalt ødelagt af tyskerne under 2. Verdenskrig. Det blev først genopbygget i 1970’erne, og i dag er slottet smukt indrettet og fyldt med imponerende flotte rum, som du kan besøge.
På pladsen udenfor kongeslottet er der masser af liv bl.a. med optrædende artister og souvenirsælgere. Midt på pladsen – øverst oppe op på en 22 meter høj søjle – ses en status af Kong Sigimund III Vasa, som var kongen, der flyttede den polske hovedstad fra Krakow til Warszawa. Fra selve pladsen er der også en god udsigt over Vistulafloden, der løber igennem byen.
Markedspladsen i den gamle bydel
I Warszawas gamle bydel, og ikke mindst på den gamle markedsplads, er byens genopstandelse fra 2. Verdenskrigs ruiner nok allermest tydeligt. Bydelen blev systematisk bombet af tyskerne under krigen, men er nu genrejst til tidligere tiders storhed.
Husene på den nuværende markedsplads blev alle bygget fra 1948 til 1953, og de ser ud, som de gjorde i det 17. århundrede, hvor de var beboet af rige købmandsfamilier.
Markedspladsen er mindre end tilsvarende pladser i andre polske byer, men til gengæld er det et utroligt hyggeligt og afslappet sted at være. Sæt dig på en restaurant med en kold øl eller sodavand og nyd livet på pladsen. Se på duerne, børnene, der leger, musikerne, der spiller, eller kig bare på havfrueskulpturen i midten af pladsen.
Chopin-museet
Hvis der er en person, som polakkerne er stolte af, så er det deres verdensberømte klassiske komponist Frederic Chopin. Når du besøger museet, kan du opleve en række forskellige udstillinger, herunder glasmontrer med Chopins personlige breve og dagbøger, originale nodehæfter, portrætter og fotografier samt endda en kopi af Chopins piano.
Når du planlægger dit besøg på museet, så undersøg, om du kan komme på et tidspunkt, hvor der afholdes koncert. Den allerbedste måde, og den måde Chopin altid vil leve videre på, er naturligvis gennem hans musik.
Kulturpaladset
Når du besøger Warszawa, kan du næsten ikke undgå at se Kulturpaladset, som strækker sig op mod himlen i hele 237 meters højde. Bygningen, der er et typisk eksempel på sovjet-russisk arkitektur, var da også en gave fra Stalin til Warszawa.
Indenfor i den imponerende bygning finder du blandt andet museer, teatre og en biograf. Hvis du gerne vil have en flot udsigt over Warszawa, kan du tage elevatoren op på 30. etage og se byen fra 114 meters højde.
Museet for Warszawa-opstanden (Warsaw uprising)
Warsaw Uprising Museum fortæller en gribende historie fra 2. Verdenskrig, som jeg faktisk ikke selv kendte til, inden jeg besøgte museet.
Opstanden foregik i 1944, og var et voveligt oprør mod den tyske besættelse. Forfærdeligvis kostede hændelsen op imod 200.000 civile menneskeliv, og store dele af Warszawa blev ødelagt. Opstanden er en vigtig del af polsk historie i dag.
Museet fortæller historien på en gribende måde med lyd, video samt effekter og genstande fra opstanden og interaktive dele. Jeg blev virkeligt påvirket af historien under mit besøg.
Mad og restauranter i Warszawa
En ting er sikkert, og det er, at du hverken kommer til at gå fattig eller sulten fra besøg på madsteder i Warszawa.
Warszawa er fyldt med lækre restauranter med mad fra hele verden. Desuden er der moderne caféer med vegetarisk og vegansk mad samt små unikke steder med deres helt egen stil. Jeg kan varmt anbefale det hyggelige område Praga, som er fuld af kaffebarer, barer og restauranter.
Jeg vil dog anbefale, at du også får smagt traditionel polsk mad.
Pirogger
Jeg vil næsten sige, at du ikke rigtigt har besøgt Polen, hvis du ikke har smagt landets velsmagende pirogger.
Pirogger er små brødpakker med forskellige variationer af fyld. Pirogger kan både være kogte eller bagte, og fyldet kan som sagt bestå af alverdens former for grøntsager, kød og andet.
Milkbars / mælkebarerne i Warszawa
En god måde at spise både billig og traditionel polsk mad er ved, at du besøger en af de såkaldte Milkbars. Formålet med en Milkbar er at tilbyde god mad i en prisklasse, hvor alle kan være med. Den mad, der serveres, vil ofte ligne det, vi i Danmark kalder mormormad, men selvfølgelig har det en polsk vinkel.
Der er stadig nogle få Milkbars i centrum i Warszawa. Du kan finde dem ved søgning i Google, hvor du også kan finde gode restauranter, hvor de serverer pirogger.
Hvor er de bedste shoppingmuligheder i Warszawa?
Warszawa er en moderne storby, og derfor finder du også store shoppingcentre og alle de kendte mærkevarebutikker her, som du også kender hjemmefra.
Vil du have noget lidt mere specielt, så besøg nogle af byens mange second-hand / vintagebutikker, hvor der er gode chancer for at gøre et godt køb eller at finde noget tøj, som ikke ligner det, som alle de andre går i hjemme i Danmark.
På den berømte gade – Krakowskie Przedmieści – ligger der mange butikker, ligesom du finder et stort udvalg af mindre butikker i baggårdene og sidegaderne til hovedgaden.
Sådan kommer du rundt på din storbyferie i Warszawa
De største seværdigheder i Warszawa er samlet indenfor et relativt lille område, og du kan sagtens gå rundt og opleve dem alle til fods.
Hvis du vil lidt længere væk, så er den nemmeste løsning at tage en sporvogn. Det kunne for eksempel være for at besøge Praga-området, som er den lokale og lidt undergrundsagtige bydel med fine restauranter og barer, som ligger på den anden side af Vistulafloden.
Warszawas sporvogne er billige og nemme at rejse med. Du kan købe billetter i automater på perronerne eller i sporvognen, og i langt de fleste automater, kan du både betale med kort og kontanter.
Taxaer i Polen er betydeligt billigere end i Danmark. Regn med cirka kr. 7 per kilometer plus startgebyr.
Vejret i Warszawa – Hvornår er det bedst at besøge Warszawa?
Warszawa kan besøges året rundt, og som en tommelfingerregel er det lidt koldere om vinteren og lidt varmere om sommeren, end der er i Danmark.
Maj til september er de mest populære måneder at besøge Warszawa. Her kan du regne med dagtemperaturer på 20-25 grader, hvilket ifølge gennemsnittet er 3-5 grader varmere end herhjemme i Danmark.
Hvad koster en ferie i Warszawa?
Som i resten af Polen er det meget billigt at holde ferie i Warszawa. Hoteller koster ikke en formue, det er billigt at tage ud at spise, og så er flybilletter til Warszawa også meget billige. Hvis du selv booker fly og hotel kan prisen for en weekendtur med 3 overnatninger nemt holdes på kr. 700 til kr. 1.000 per person.
Jeg plejer selv at bo på et flot anmeldt 3-stjernet hotel, og betaler cirka kr. 400-500 for et dobbeltværelse. Ønsker du lidt mere luksus, findes der adskillige 4-stjernede hoteller i centrum med priser fra kr. 750-1.000 per nat.
Hvis du hellere vil købe en pakkerejse, kan du se priser på rejser til Warszawa her.
Det er som sagt billigt at gå ud og spise i Warszawa, og vælger du ovenikøbet at spise på en Milkbar, bliver du både mæt og får oplevet den traditionelle polske mad.
Hvor skal jeg bo i Warszawa?
Da langt de fleste store seværdigheder ligger i centrum af Warszawa, er det oplagt at finde et hotel her, og prisen for hotellerne er ikke markant dyrere end dem udenfor centrum.
Jeg har selv boet i Praga-området, når jeg har besøgt byen. Det er nemt at tage sporvognen fra centrum og hertil, og Praga-området har en række gode restauranter, kaffebarer og barer, som jeg elsker at besøge.
Hvad koster flybilletter og rejser til Warszawa?
Se, om der er en billig flybillet til Warszawa
Prisen på flybilletter til Warszawa afhænger meget af, om lavprisselskaber som Ryanair har ruter til byen. Flyver Ryanair eller andre lavprisflyselskaber direkte, så koster flybilletter ofte mindre end kr. 300 per person inkl. håndbagage og sædevalg. Er der ikke direkte flybilletter med lavprisfly, skal du forvente at betale mellem kr. 1.000 og kr. 1.500 for en flybillet.
Se aktuelle flybilletter til Warszawa her:
Ingen tilbud, eller vil du rejse fra en anden lufthavn? Find selv dine flybilletter til Warszawa her.
Tjek også: Hvad koster flybilletter til Østeuropa? Find de bedste tilbud her
Se, om der er en billig rejse til Warszawa
Klik her, og se, om der er gode tilbud på pakkerejser til Warszawa. Du kan hurtigt ændre på rejsedatoer og andre filtre i menuen til venstre.
Du kan også finde en rejse til Warszawa her.
Hvordan kommer jeg fra Warszawas lufthavn til centrum?
Warszawas internationale lufthavn, Chopin Airport, ligger kun knap 10 kilometer fra Warszawa centrum, og det er nemt at komme fra lufthavnen til centrum. Turen tager 10-15 minutter med taxa og koster cirka kr. 75. En billigere metode er at tage toget, der tager cirka 40 minutter og koster cirka kr. 15.
Tre anderledes oplevelser i Warszawa
Praga
Det var nærmest ved en tilfældighed, at jeg ved mit første besøg i Warszawa valgte et hotel i område Praga, der ligger på modsatte side af Vistulafloden ift. langt de fleste af Warszawas store og prestigefyldte seværdigheder.
I Praga er atmosfæren mere afslappet og alternativ, mere hverdags- og men også undergrundsagtig. Nogle vil sige det mere autentiske og ægte Warszawa.
Jeg elsker området for de gode steder at gå ud om aftenen. At få en lokal øl eller at spise på en af de mange mindre restauranter er bare dejligt.
Eden Bistro – vegetarrestaurant i et villakvarter
I Praga-området ligger den stemningsfulde Eden Bistro placeret midt i et villakvarter.
I restauranten kan du enten spise indenfor i huset, i et stort drivhus eller ved borde i haven, som er omgivet af et hav af blomster, planter, buske og træer.
Maden er dejlig og velsmagende, og betjeningen er venlig og giver god service. Regn med cirka kr. 50 for en hovedret, dessert og noget at drikke til.
Du finder Eden Bistro lige på den anden side af Vistulafloden og tæt på det store Nationalstadion.
Lazienki-parken
Hvis du ønsker at komme helt væk fra den moderne storby og i stedet slappe af blandt påfugle, jordegern, grønne træer, blomster og springvand, så er det en god idé at besøge Lazienki-parken.
Jeg elsker parken både som et grønt åndehul og også for sin noble og forfinede stemning. Her er man ligesom både i naturen, men også i en klassisk slotspark med det lille slot – en tidligere sommerresidens for den polske konge. Nu er der café, og det er et yndet tilflugtssted for byens borgere på varme sommerdage.
Parken ligger knap 3 kilometer fra Warszawas centrum, og det er en dejlig tur at gå.
Fotos:
Dejlige polske pirogger serveret på en milkbar i Warszawa. © Kenneth Karl Nielsen
Skriv et svar
Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *
Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.