Rød jordvej der strækker sig mod et bjerg under en blå himmel, med skilt for kænguru.

Rejseguide til Australien

Australien åbner sig for daseferie på nogen af verdens bedste badestrande, skitur i bjergene, trekkingtur i ørken og bjerge, på opdagelse af vilde dyr og planter i bushen, fest og farver på den skønne guldkyst. Mulighederne er ubegrænsede i landet down under.

Fakta


  • Australia

  • Canberra (308.000)

  • 7.682.300 km2

  • Engelsk

  • Kristendom er den største religion i Australien, cirka 75 procent. Derudover er alle større religioner repræsenteret i landet. Man kan finde kirker, moskéer, templer og synagoger i alle større byer.

  • 19.000.000 (august 2000)

  • Konstitutionelt monarki

  • Australien er et af verdens mest flade lande. Landets højeste punkt er 2229 meter (Mt. Kosciusko) og det laveste punkt 15 meter (Lake Eyre). Ellers består landet primært af store flade sletter. De tættest befolkede områder findes på sletterne i øst, sydøst og sydvest.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Australien kan besøges hele året rundt. Man skal dog være opmærksom på, at da Australien ligger på den sydlige halvkugle, er deres årstider modsat de europæiske. Fra november til marts er der varmt over hele landet. Den nordlige del af landet er tropisk, og der kan blive meget varmt. Fra april til september har den nordlige del af landet klare varme dage med kolde nætter. Den sydlige del har koldere dage med regn ind i mellem. Der er dog stadig en del sol. Fra april til september er der ofte sne i bjergene i den sydøstlige del af landet. Så det kan lade sig gøre at tilbringe julen i vandkanten på en strand, mens man i august måned kan tage på skiferie.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.

Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Dollars (AUD)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Australien skal man ringe på følgende nummer:
Politi, ambulance, brandvæsen (000)

Drikkepenge

At give drikkepenge er ikke noget, der generelt bliver forventet eller praktiseret i Australien. Men på første klasses restauranter er det normalt at give tjeneren op til ti procent, hvis man får en god service.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 20.00 i Australien.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 21.00 i Australien.
Nogle af staterne i Australien kører med sommertid og vintertid, men det er ikke generelt for hele landet.

Vægt og mål

Man benytter følgende mål- og vægtenheder i Australien:
Længde: meter
Vægt: kilogram
Temperatur: celsius.

Fotografering

Det er normalt tilladt at fotografere overalt i Australien. Ønsker du at fotografere personer, er det dog mest høfligt at spørge først.

Drikkevand

Australien har en ret høj hygiejnisk standard, og du kan sagtens drikke vandet.

Elektricitet

I Australiens benytter man følgende strømkilde:
220-240 volts, AC 50Hz. I Australien benytter de tre-ben stik, og man vil derfor skulle benytte en adapter.

Opførsel

Generelt bør du opføre dig som i et andet vestligt land. De fleste australiere er uformelle og meget venlige.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.30 til 16.00 (mandag til torsdag) og fra 9.30 til 17.00 (fredag). I enkelte stater har nogle banker yderligere åbent lørdag formiddag.
Butikker har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag til onsdag), fra 9.00 til 21.00 (torsdag og fredag) og fra 9.00 til 17.00 (lørdag). Butikker i større byer har ofte åbent om søndagen fra 10.00 – 16.00.
Kontorer har åbent fra 9.00 til 17.00 (mandag til fredag)

Mad og drikke

Maden i Australien er normalt frisk og hygiejnisk. Barbecue er meget populært i Australien, og den tilberedes selvfølgelig under den åbne himmel. Derudover Australien er kendt for restauranter med alt godt fra havet. Yderligere kan du få masser af frugt og være heldig at smage lokale delikatesser, som kan være kænguru, bøffel, krokodille eller emu. Australien er et multikulturelt land, og det er derfor muligt at finde mange forskellig typer restauranter. Øl er nationaldrikken, men der findes også mange gode australske vine.

Forhold for handicappede

Forholdene for folk med handicap er blevet meget bedre over de sidste år. De fleste hoteller, flyselskaber, attraktioner og større transportmuligheder har generelt mulighed for at tage imod handicappede. Det er dog tilrådeligt at checke om denne service er til rådighed, inden du beslutter dig for at rejse eller besøge en bestemt attraktion.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar.
Australien dag, 26. januar.
ANZAC dag, 25. april.
Dronningens fødselsdag, anden mandag i juni (bortset fra staten Werstern Australia).
Juledag, 25. december.
Anden juledag (boxing day), 26. december (bortset fra staten Southern Australia).

Overnatning / Hotel

Camping

Du kan finde campingpladser i stort set alle byer i Australien, helt ned til de virkelig små byer med meget få indbyggere. Der kan være forskel på kvaliteten af de forskellige pladser, men som hovedregel holder de alle en ret god standard. Information om campingpladser kan fås på alle større turist centre i landet.

Hoteller

I Australien findes der i alle stater store hoteller drevet af internationale kæder. Er du mere til et mindre, mere afslappet og lokalt hotel, er der også rig mulighed for at finde sådan et. Hotellerne i Australien rangerer efter et fem-stjerne system, hvor fem stjerner er bedst.

Pension

Bed & breakfast kan du finde over hele Australien ofte til en lav pris. Ofte er der mulighed for at overnatte i private hjem.
Gæstehuse findes tit i områder, der ikke umiddelbart er så tilgængelige. Disse kan variere fra store gæstehuse på store gårde til de ansattes bygninger på mindre gårde. Ved overnatninger som disse bliver gæsterne tit lukket ind i private hjem, og det kan være en god måde at lære noget om det australske folk og deres levevis.

Vandrehjem

Du kan finde vandrehjem over hele landet, der er dog større koncentration af disse i områder med tæt befolkning. Vandrehjem med mærket YHA lever op til internationale krav om vandrehjem, så vil du være på den sikre side, kan du altid kigge efter YHA-mærket. Generelt er det nemt at finde et vandrehjem i Australien.

Lokal transport

Fly

Flyruterne i Australien dækker stort set hele landet, og både første og anden klasses billetter kan købes. Det kan til tider være en fordel at flyve i Australien på grund af de store afstande. Priserne varierer, men det kan ofte lade sig gøre at købe flypas til rimelige priser.
Book flybilletter her

Bus

I Australien findes et virkelig godt udbygget transportsystem med bus. Bus er en af de billigste transportmuligheder, og busserne er generelt i god stand med komfortable sæder og aircondition. Det mest almindelige for rejsende er at købe et buspas, der giver mulighed for at stå af og på efter behov. Disse buspas kan som hovedregel købes i ens hjemland.
Udover den almindelige bus kan du mellem Sydney og Cairns også rejse med Oz Experience. Det er en kombination mellem et buspas og en guided tur. På turen kommer du ud i ‘the outback’ og i national parker. Samtidig bliver du taget med på det vilde natteliv og får informationer om, hvad der er at opleve i de forskellige byer. På denne tur kan du også stå af og på efter behov.

Tog

Der findes kun en togstrækning fra kyst til kyst i Australien, den går fra Sydney til Perth og tager cirka tre dage. Derudover kører der tog til og fra de fleste større byer. Der er mulighed for at køre både på første og anden klasse. Togene er i god stand, og der er mulighed for at få en sovekupe. Det er vigtigt at reservere plads på længere strækninger, dette kan gøres op til seks måneder før rejsen. Det kan lade sig gøre at købe et togpas, der gælder i cirka fire uger, men dette pas skal købes udenfor Australien.

Taxi

Taxier findes næsten i alle byer. Man kan finde taxier ved transport terminaler, større hoteller eller indkøbscentre. Det kan også lade sig gøre at hyre en taxi på gaden eller ringe efter en. Der er et minimum opstarts beløb, samt et mindre beløb hvis man ringer og bestiller en taxi.

Billeje

Det er muligt at leje biler i alle større byer for personer over 21 år. Et internationalt kørekort er dog påkrævet sammen med et gyldigt nationalt kørekort.

Båd eller færge

Der er stor mulighed for at tage på tur i båd i Australien, der har over 36.000 kilometer kystlinie. Der er både mulighed for dybdehavs fiskeri og almindelig turbåde.
Med hensyn til færger er der regelmæssige bilfærger mellem Victoria og Tasmanien.

Andre transportformer

Hvis man er flere rejsende sammen, kan det til tider betale sig at købe en brugt bil. Der er et godt udbygget vejsystem, og det giver en stor grad af frihed selv at bestemme tempoet. I Sydney er der gode muligheder for at købe og sælge brugte biler.

Har du fået lyst til at rejse til Australien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person

Inspiration til rejsen

Rejsetilbud