Et fredeligt tempel ved søbred med bjerg i baggrunden ved solopgang.

Rejseguide til Indonesien

Hvadenten du er til tropiske hvide strande, enestående kogekunst, stammefolk fra en anden tidsalder eller et møde med de enestående orangutanger finder du det i Indonesien. Verdens største ørige byder også på maleriske risterasser, imponerende templer og meget meget mere.

Fakta


  • Republik Indonesia


  • Jakarta (9.341.400)

  • 1.919.440 km2

  • Bahasa Indonesia
    Desuden tales engelsk, hollandsk (iblandt de ældre) og en lang række lokale dialekter, hvoraf Javanesisk er den mest udbredte.

  • Islam er hovedreligionen med 88% af befolkningen som muslimer. Desuden findes der kristne.

  • 224.784.210 (Juli 2000)

  • Republik

  • Indonesien er et stort land – næsten 45 gange så stort som Danmark. Landet ligger i Syd-Østasien, nord for det australske kontinent, og består af 6 hovedøer: Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan (den indonesiske del af Borneo) og Irian Jaya (den vestlige del af kæmpestore New Guinea). Desuden vrimler der med øer i Indonesien – faktisk er der mere end 17.000 øer, hvoraf de cirka 6.000 er beboede. Dette gør Indonesien til verdens største østat. Landet ligger i en vulkansk bælte med mere end 300 vulkaner, hvoraf de fleste heldigvis er udslukte. Klimaet er tropisk.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Det bedste tidspunkt for et besøg er generelt i tørtiden, der ligger mellem maj og oktober. Det er stadigt meget varmt; men varmen er overvejende tør og derfor mere behagelig. Der kan være mange turister ved juletid, samt under de europæiske sommerferier. Priserne stiger ofte i forbindelse med “Ramadanen”, der ligger på forskellige tidspunkter hvert år.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Rupiah (RP)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Indonesien er rimeligt godt med hvad angår informationssamfundet, hvilket betyder at der er et rimeligt udbud af netcaféer, naturligvis fortrinsvis i de større byer og ved turistcentrene. Vær opmærksom på, at der kan være store forskelle på kvalitet og priser – så se dig for.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Indonesien skal du ringe på følgende numre:
Politi (110)
Brand (113)
Ambulance (118)

Drikkepenge

Bliver mere og mere almindeligt i Indonesien. Taxichauffører, tjenere og barberer forventer 500-1.000 rp. Større hoteller indkræver en 15% “service charge” for logi, bar- og restaurantregninger. Desuden er der oven i hatten den officielle “government tax” på 11%.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark er den 18.00 i Indonesien (Jakarta). (Sommertid)
Når klokken er 12.00 i Danmark er den 19.00 i Indonesien (Jakarta). (Vintertid)

Vægt og mål

I Indonesien benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Temperatur: celcius

Fotografering

Indonesien er et vidunderligt fotoland, hvor motiverne nærmest falder over hinanden. Og lyset er pragtfuldt. Man må hellere end gerne fotografere overalt i Indonesien; men hold dog kameraet gemt langt væk fra militære anlæg. Desuden bør der udvises behørig respekt ved templer, under ceremonier og lignende. Og bed altid høfligt om lov før du fotograferer personer.

Drikkevand

Drik ikke vandet fra hanen! I stedet kan man overalt købe vand i plastikflasker – til en billig pris.

Elektricitet

I Indonesien benytter man følgende strømkilde:
220 Volt AC / 50HZ.
Nogle steder kan man stadig finde stik med 110 Volt. I landdistrikter kan strømforsyningen være upålidelig, hvilket kan føre til strømsvigt. Husk derfor lommelygten!

Opførsel

Når man rejser, repræsenterer man på en måde sit land. Undgå derfor det man vil betegne som stødende adfærd. Vær høflig. Under besøg i moskeer eller templer skal man have dækkede ben og arme. Samt tage sine sko af.

Åbningstider

Bankerne har åbent alle hverdage fra 8-16, og nogle få har åbent fra 8-12 om lørdagen.
Butikkerne har åbent fra 9-17 fra mandag til lørdag.
Kontorerne har åbent fra 8-16 fra mandag til fredag.

Mad og drikke

Indonesiens kogekunst har gennem årene været udsat for mange forskellige påvirkninger – med inspiration fra Kina, Indien, Mellemøsten og endda Europa. Heraf er opstået et unikt køkken med en del at byde på. Så spring ud i de kulinariske glæder!
Der bruges en del citrongræs, kokosnød, kardemomme og safran – nogle retter er stærke; de fleste er ikke. Retter man finder overalt er stegte ris (Nasi Goreng) og stegte nudler (Mee Goreng). Prøv også den berømte Satay, der er små kødstykker grillet på bittesmå træspyd – serveret med en delikat jordnøddesauce. Desuden findes der – langt mindre eksotiske – også vestlige retter og fast-food i de større turistområder.
Sodavand, mineralvand og øl kan opdrives overalt. Bintang er en ganske udmærket indonesisk øl, der sagtens kan konkurrere med de importerede mærkeøl.

Forhold for handicappede

Forholdene for handicappede er yderst mangelfulde i stort set hele landet. Kun de største hoteller har faciliteter til handicappede. Tjek med Jeres rejsebureau, så I kan sikre at ramper til kørestole, passende toiletter og lignende er tilstede.

Helligdage

Der findes tre faste helligdage i Indonesien:
Nytårsdag, 1. januar
Indonesiens uafhængighedsdag, 17. august
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage:
Eid al-Fitr, markerer Ramadanens afslutning
Nyepi, i marts
Langfredag, i marts eller april
Eid al-Adha, i april eller maj
Kristi Himmelfartsdag, oftest i maj
Det islamiske nytår
Waisak, i maj eller juni

Overnatning / Hotel

Camping

Campingpladser findes flere steder i Indonesien. De bliver dog sjældent brugt af turister, da det er meget billigt at bo på i hotel eller i en losmen (Gæstehus).

Hoteller

Hoteller er, sammen med strand-resorts, den dyreste overnatningsmulighed i Indonesien. Dog er der naturligvis store prisforskelle indenfor denne kategori. Standard-hoteller bliver evalueret efter det såkaldte melati jasmine system, mens luksushoteller “rates” efter et andet system, det såkaldte bintang system.

Pension

Der er tre forskellige kategorier, hvoraf den mest simple er de såkaldte penginapan. En del bedre er de meget udbredte losmen, der er yderst populære blandt backpackere. En wisma er lige en tand bedre og dyrere, men inkluderer så også ofte morgenmad – og et toilet med “træk og slip”.

Lokal transport

Fly

Indonesiske Garuda Airlines står for meget af indenrigsflyvningen i Indonesien. Og Garuda er virkelig med til at gøre det store land lettere at udforske. Det kan anbefales at snuppe et par indenrigsflyvninger, især hvis tiden i Indonesien er kort. Desuden flyver Merpati Nusantara Airlines på en del strækninger.
Book flybilletter her

Bus

Der er masser af busforbindelser rundt omkring. Faktisk overalt. Men de er bedst til mindre ture af et par timers varighed. For længere ture er togene et bedre – og meget sikrere – alternativ. Dels fordi busserne ofte er overfyldte, og dels fordi busserne kan være en farlig – og i bedste fald en nervepirrende – oplevelse. Indenfor byerne er der mange transportmuligheder; blandt andet den trehjulede bemo, der betragtes som de fattiges taxi. En anden mulighed er oplet, der også er en slags dele-taxi, der tager folk op undervejs på en i forvejen fast rute. Bemo-chauffører har ofte tilbøjelighed til at ville “tjene lidt ekstra” på turister. Tjek den rette pris med de lokale passagerer!

Tog

Javas tognet dækker 6.458 km. Og togene er en glimrende måde at komme fra A til B på. OK, det går ikke altid lige hurtigt; men det er sikkert og nogenlunde behageligt.

Taxi

Der findes masser af taxier i de større byer. Sørg for at køre efter taxameter eller aftal prisen inden turen starter. Og vær ikke bange for at prutte (grundigt) om prisen!

Billeje

Har man lyst til selv at stå for transporten, kan man leje biler fra de internationale udlejningsfirmaer i Jakarta og på Bali. Husk at få udstedt et internationalt kørekort hjemmefra på din lokale politistation!

Båd eller færge

Der sejler i sagens natur masser af færger imellem de mange øer. Disse er dog ofte overfyldte og komforten er til at overse. Til gengæld er det billigt.

Andre transportformer

Motorcykler er populære, og kan lejes nærmest overalt. Især på Bali og Java er de praktiske køretøjer praktiske at benytte til sin helt private sightseeing. Men hvert år kommer utallige turister til skade i den indonesiske trafik – så kør endelig forsigtigt; og med tanke på, at du er på ferie!

Specielle forhold

Der har desværre igennem længere tid været megen indenrigspolitisk uro i Indonesien. Dog synes store dele af Indonesien at være relativt sikkert for turister. Imidlertid frarådes rejser til Maluku-provinserne inklusive Ambon og til Irian Jaya, Aceh-provinsen i det nordlige Sumatra, Vest-Timor samt byen Poso og det omliggende område i Central Sulawesi.

Har du fået lyst til at rejse til Indonesien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud