Kraftigt vandfald ved en grønklædt klippe med udsigt over en frodig slette.

Rejseguide til Island

Klippeøen Island ligger ensomt i Atlanterhavet midt mellem Europa og Amerika. Men tager man turen derop, vil man finde en ø, der ikke alene kan fremvise en ganske enestående natur, men også en spændende kultur og historie.

Fakta


  • Lýdveldid Ísland

  • Reykjavik (102.000)

  • 103.000 km2

  • Islandsk

  • Evangelisk-luthersk

  • 265.000

  • Republik

  • Island er opstået ved vulkansk aktivitet, og øen præges da også af forrevne klippelandskaber og flere store vulkaner. Island er dog også rig på grønne dale, store vandfald, enorme gletschere og varme, brusende gejsere. Mere end halvdelen af befolkningen bor i og omkring Reykjavik

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Island nyder godt af Golfstrømmen, hvorfor de korte somre på øen generelt er varme. I sommerhalvåret er der to til tre måneder med næsten konstant dagslys, mens solen i vinterhalvåret fra november til januar kun kigger frem to til tre timer om dagen. Vinteren i Island er endvidere karakteriseret ved en række kraftige storme.
Den egentlige turistsæson strækker sig fra juni til september, og i dette tidsrum er hele øen farbar.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Króna (K)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der findes netcaféer i Islands hovedstad Reykjavik.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Island skal du ringe på følgende numre:
Politi, ambulance og brandvæsen (112)
Islands redningsvæsen (56 86 068)

Drikkepenge

Drikkepenge er generelt ikke et forventet fænomen i Island

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 10.00 i Island.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 11.00 i Island.

Vægt og mål

Man benytter følgende vægt- og måleenheder i Island:
Vægt: kilo
Længde: meter
Væske: liter

Fotografering

Udvis almindelig høflighed og spørg altid før fotografering.

Drikkevand

Man kan trygt drikke vand af hanen i Island. Faktisk hører det islandske drikkevand til verdens reneste og klareste.

Elektricitet

I Island benytter man følgende strømkilde:
220V AC, 50Hz.

Opførsel

Der er strenge krav til de besøgenes opførsel i Islands nationalparker. På grund af skoldningsfare er det forbudt, at bevæge sig uden for de afmærkede stier i gejser-områderne, ligesom det også er strengt forbudt at kaste skidt og møg (sten og lignende) i kilderne.
Herudover vil man kunne komme langt med almindelig høflighed og respekt for lokalbefolkningen.

Åbningstider

Bankerne har åbent fra 9.15 til 16.00 (mandag-fredag).
Butikker har åbent fra 10.00 til 21.00 (mandag-fredag), samt fra 10.00 til 19.00 (lørdag-søndag).
Kontorer har åbent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Ikke overraskende domineres det islandske spisekort af fisk, får og lam. Disse tre ting indgår i en mængde retter og kan fås i mange variationer. Af drikkevarer bør nævnes den islandske snaps, der også er kendt under navnet “Den Sorte Død”.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Arbejdernes dag, 1. maj
Uafhængighedsdag, 17. juni
Jul, 24.-26. december
Nytårsaften, 31. december.

Overnatning / Hotel

Camping

Island er rig på campingpladser, men langt størstedelen er ikke udstyret med mere end det højst nødvendige. Generelt må man i Island slå telt op overalt, dette gælder dog ikke ved øens nationalparker.

Hoteller

Island råder kun over ganske få luksushoteller, og de ligger alle i Reykjavik. Hoteller er ikke klassificerede i Island, men de fleste af slagsen kan dog tilbyde gode rene værelser med både bad, telefon og tv. Bestil plads i god tid.

Vandrehjem

Island råder over en del vandrehjem med både enkelt- og familieværelser, men det tilrådes ligeledes her at bestille i god tid.

Lokal transport

Fly

Da en stor del af den islandske indenrigstrafik foregår med fly, råder landet udover Reykjaviks store lufthavn over godt 50 mindre landingsbaner rundt omkring i Island. Air Iceland og Íslandsflug står for afgangene.
Book flybilletter her.

Bus

I sommerhalvåret forbinder Islands busser stort set hele landet, og billetprisen er ikke høj. Ruterne beskæres på grund af vejret dog drastisk i vinterhalvåret.

Tog

Der findes ingen tog i Island.

Taxi

Der findes taxier i de fleste større byer i Island, men denne transportform er ikke specielt billig. I landets mindre byer kan man ofte få lokal kørelejlighed ved henvendelse i butikker, på tankstationer og lignende.

Billeje

Da det er forholdsvis dyrt for turister at medbringe egen bil til Island, findes der rundt omkring i landet en mængde biludlejningsfirmaer.

Båd eller færge

Færger besejler i sommerhalvåret de fleste af Islands havnebyer.

Andre transportformer

Det islandske vejnet fungerer fint om sommeren, men belægningen består ofte af grus og adskiller sig således meget fra det danske. I vinterhalvåret afskærer øens heftige vejrforhold flere tusinde kilometer vej.

Har du fået lyst til at rejse til Island?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud